Η Σιάτιστα, κωμόπολη της Δυτικής Μακεδονίας, 28 χλμ δυτικά της Κοζάνης, ριζωμένη στην πλαγιά του βουνού Βέλια σε υψόμετρο πάνω από 900 μ και πρωτεύουσα του Βοΐου, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από τον Αλιάκμονα. Απλώνεται σε δύο συνοικίες, τη Χώρα (Άνω Σιάτιστα) και τη Γεράνεια (Κάτω Σιάτιστα).
Η Σιάτιστα ιδρύθηκε μετά την κατάληψη της Μακεδονίας από τους Tούρκους (15ος αιώνας) και εξελίχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο χάρη στην κατεργασία του δέρματος και της γούνας, την αμπελοκαλλιέργεια, την ανάπτυξη της βαφικής και της υφαντικής. Γνώρισε οικονομική και πνευματική ακμή το 18ο και το 19ο αιώνα, όταν οι εμπορικοί οίκοι της ανέπτυξαν δραστηριότητα τόσο στην ευρύτερη τουρκοκρατούμενη περιοχή όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης. Τα γουναρικά, τα κρασιά και η ρακή της Σιάτιστας απέκτησαν την περίοδο εκείνη μεγάλη φήμη σε πόλεις όπως η Βενετία, η Βιέννη, η Λιψία, η Μόσχα και η Βουδαπέστη. Αψευδείς μάρτυρες της ανάπτυξης αυτής είναι οι εκκλησίες, τα σχολεία και τα σπουδαία αρχοντικά της πόλης που διατηρούνται ως σήμερα. Η Σιάτιστα έχει 5.642 κατοίκους. Απέχει 27 χλμ Δ από την πρωτεύουσα.
Δες εδώ => Σαββατοκύριακο στο μαγευτικό Καρπενήσι.
Τι να δείτε
Αρχοντικά
Η ευημερία της πόλης κατά τους 18ο-19ο αιώνες αποτυπώθηκε στα ωραιότατα αρχοντικά της εποχής, τριάντα εκ των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα. Κατασκευασμένα από περιπλανώμενες συντεχνίες (σινάφια) Ηπειρωτών και Μακεδόνων μαστόρων, είναι επιβλητικά διώροφα με ψηλούς, φαρδιούς πέτρινους τοίχους, πολεμίστρες κι εσωτερική αυλή. Φημίζονται για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, τα υπέροχα ξυλόγλυπτα, τα τζάκια, τις τοιχογραφίες καιτα βιτρό. Μεταξύ άλλων, θα δείτε τα αρχοντικά του Mανούση (1762), του Nεραντζόπουλου (1754) και του Πουλκίδη (1752).
Εκκλησίες
Ο ξακουστός σε όλη τη Δυτική Μακεδονία μεταβυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής, στην πλατεία της Γεράνειας, χτίστηκε το 1677. Θα θαυμάσετε το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο και τον επιτάφιο (με ζωγραφική και στις δύο όψεις του ξύλου), που φιλοτεχνήθηκε το 1741. Στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία (από το 1740) κάνουν εντύπωση οι ασυνήθιστες για χριστιανικό ναό παραστάσεις της δημιουργίας του Αδάμ, της Δευτέρας Παρουσίας και του Ιεσσαί με τους αρχαίους φιλοσόφους. Σχεδόν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους –οι Τούρκοι απαγόρευαν το χτίσιμο εκκλησιών πάνω από αυτήν– βρίσκονται ο Άγιος Μηνάς (1702), ο Άγιος Νικάνορας (1709) και ο ναός των Δώδεκα Αποστόλων (1744).
Δες εδώ => Εκδρομή στα μαγευτικά Ζαγοροχώρια.
ΕΔΕΣΜΑΤΑ
Οι κλασικές ταβέρνες προσφέρουν καλοψημένα ντόπια κρέατα, πίτες, πιο σπάνια μαγειρευτά φαγητά και κάποιες φορές άγρια μανιτάρια. Αγοράστε οπωσδήποτε το περίφημο λιαστό κρασί της Σιάτιστας από τα επισκέψιμα οινοποιεία-κελάρια.
Χρήσιμες Πληροφορίες
*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA:
> Tο πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, με τους καβαλάρηδες.
> Στο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, στο Βούρινο, πανηγύρι στις 26-27 Ιουλίου.
> Oι “Kλαδαριές” στις 23 Δεκεμβρίου.
> Tα “Mπουμπουσάρια” την ημέρα των Θεοφανίων.
*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22222, φαρμακεία, τηλ. 21895.
*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 21111, EΛTA 21492. Ταξί 21791.
Ακολουθεί ένα video με το έθιμο των καβαλάρηδων στη γιορτή της Παναγίας στη Σιάτιστα:
Πηγές άρθρου:
https://www.athinorama.gr/travel/greece/destination.aspx?did=470&aid=730736
https://www.diakopes.gr/destinations/western-makedonia/kozani/siatista/?cid=40778
Δες εδώ => Απόδραση στις Σπέτσες – Το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού.