Skip to Main Content

Ποιες είναι οι καλοκαιρινές απειλές του δέρματος

Η αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, η ζέστη, η υγρασία και η εφίδρωση αποτελούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση διάφορων δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα.

  • Φωτογήρανση: Η χρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς τη σωστή προστασία προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, το οποίο γίνεται πιο τραχύ, εμφανίζει έντονες ρυτίδες και χάνει τη σφριγηλότητά του.
  • Πανάδες: Είναι οι κηλίδες με χρώμα που κυμαίνεται από καφετί έως πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο, οι οποίες εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες και κυρίως στο πρόσωπο. Βέβαια εκτός της ηλιακής ακτινοβολίας επίσης, ορμονολογικά αίτια, κληρονομική προδιάθεση, κάποια φάρμακα και μερικά συστατικά καλλυντικών παίζουν σημαντικό ρόλο για την πρόκλησή τους.
  • Ηλιακό έγκαυμα: Η χωρίς προστασία έκθεση στον δυνατό ήλιο, ιδιαίτερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, το οποίο αρχικά εμφανίζεται με κοκκίνισμα και στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πιο έντονη μορφή, με την παρουσία φυσαλίδων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το ηλιακό έγκαυμα κυρίως σε νεαρές ηλικίες θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

  • Φωτοδερματίτιδα: Ο συνδυασμός ορισμένων χημικών ουσιών που περιέχονται σε καλλυντικά ή ακόμη η χρήση αρωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στο φωτοεκτεθειμένο δέρμα και η ακόλουθη έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει έντονο εξάνθημα με φαγούρα. Όσο προσαρμόζεται το δέρμα στην έκθεση στον ήλιο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρουσιάζει και σταδιακή βελτίωση. Η χρήση αντηλιακών και κατάλληλης αγωγής βοηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Ύποπτοι σπίλοι (ελιές): Ένας σημαντικός παράγοντας για τη μετάπτωση μιας ελιάς σε κακοήθεια ή ακόμα και η εκ νέου εμφάνισή της είναι η αθροιστική ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία. Καλό είναι να γνωρίζουμε ένα βασικό κανόνα, ο οποίος πρέπει να μας καθοδηγεί στο να εποπτευόμαστε ύποπτες βλάβες για κακοήθες μελάνωμα και να απευθυνόμαστε άμεσα στον δερματολόγο. Είναι ο λεγόμενος κανόνας  <<ABCDE>> που σημαίνει: <<Α>> (asymmetry): η βλάβη να έχει ασύμμετρο σχήμα, <<Β>> (border): ασαφή όρια, <<C>> (color): περισσότερρα από ένα χρώμα, <<D>> (diameter): διάμετρος πάνω από 5-6 χιλιοστά, <<E>> (evolving): γρήγορη εξέλιξη και αλλαγή της ελιάς. Καλό θα ήταν επίσης, να γίνεται συχνά αυτοέλεγχος των ελιών μας, με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε και τις πιο δύσκολες περιοχές και φυσικά να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το πιο σημαντικό: ότι η πρόληψη σώζει ζωές!

  • Μυκητιάσεις: Παθήσεις του δέρματος που η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή τους. Οι πιο συχνές μορφές είναι: α. Ποικιλόχρους πιτυρίαση (διάσπαρτες κηλίδες, συνήθως στη ράχη, στους ώμους και στο θώρακα. β. Μυκητιάσεις ποδιών (κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών με φαγούρα, κοκκίνισμα, ξεφλούδισμα, δυσοσμία). γ. Παράτριμμα (σε πτυχές του δέρματος όπως ανάμεσα στα γεννητικά όργανα, στις μασχάλες και κάτω από το στήθος). δ. Μυρμηγκιές (μικρά επάρματα στο χρώμα του δέματος και σιγά σιγά μεγαλώνουν και παίρνουν ανάγλυφο σχήμα).

Η σωστή χρήση αντηλιακών, ο κατάλληλος ρουχισμός, η πρόληψη και η έγκαιρη επίσκεψη στον δερματολόγο όταν παρατηρούμε βλάβες του δέρματος ιδιαίτερες και επίμονες θα δώσουν τις χρησιμότερες λύσεις.

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!