Μια αγαπημένη γλυκιά πίτα με πολλές εκδοχές ανά τόπους! Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εύκολη και πεντανόστιμη!
ΥΛΙΚΑ:
– 1200 γρ. κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη
– 200 γρ. ζάχαρη
– 200γρ. καρύδια χοντροκομμένα
– 10γρ. κανέλα σκόνη
– 3γρ. γαρύφαλλο σε σκόνη
– 40γρ. ψιλό σιμιγδάλι
– ξύσμα από ένα πορτοκάλι
– αλάτι
Για το φύλλο:
– 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 140ml νερό
– 60ml αραβοσιτέλαιο
– 15ml ξύδι λευκό
– 150 γρ. μαλακό βούτυρο για το ψήσιμο
– 30 γρ. ζάχαρη
– αλάτι
– λίγη άχνη για το πασπάλισμα
– λίγη κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη και αλατίζουμε. Αφήνουμε να στραγγίξει για 2 ώρες. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα υλικά του φύλλου και τα δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για 3 ώρες. Μόλις είναι έτοιμη, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίδιες μπαλίτσες, και χρησιμοποιώντας τον πλάστη και αρκετό αλεύρι ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτά φύλλα, σχεδόν διάφανα και τα βουτυρώνουμε με λίγο μαλακό βούτυρο.
Στρώνουμε μια μικρή ποσότητα γέμισης στην άκρη του φύλλου, κατά μήκος και τυλίγουμε για να φτιάξουμε το πρώτο “κορδόνι”. Κόβουμε το υπόλοιπο φύλλο με το μαχαίρι.
Βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο αντικολλητικό ταψί 32εκ., τυλίγουμε το “κορδόνι” σε σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το ταψί μας.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε την πίτα πολύ καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45′ περίπου. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια για να σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!