Το αρνάκι του Πάσχα … στη γάστρα! Μια πεντανόστιμη συνταγή που σερβίρουμε στο εορταστικό τραπέζι! Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία σε όλους μας εύχομαι!
ΥΛΙΚΑ:
– 1 μπούτι μεγάλο αρνί (2-2,5 κιλά)
– 2 λεμόνια
– 6 κ.σ. ελαιόλαδο
– κόκκους μαύρο πιπέρι
– 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα
– 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
– 1-2 κ.σ. μουστάρδα
– αλάτι, σκόνη μαύρο πιπέρι
– ρίγανη ξερή
– 1 ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε το κρέας, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε τα λεμόνια στη μέση και τα τρίβουμε πάνω στο κρέας. Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχισμές σε διαφορετικά σημεία. Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ λίγη ρίγανη, κόκκους μαύρου πιπεριού, τα σκόρδα και λίγο αλάτι και έπειτα βάζουμε το μείγμα μέσα στις αιχμές που ετοιμάσαμε. Σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε ένα μείγμα με το λάδι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και τη σκόνη μαύρου πιπεριού και αλείφουμε με αυτό το κρέας. Τοποθετούμε το μπούτι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το θυμάρι και τις φλούδες λεμονιού, το κλείνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. Πριν ψήσουμε το κρέας, φροντίζουμε να το έχουμε εκτός ψυγείου για 1 ώρα περίπου ώστε να έχει θερμοκρασία δωματίου. Το βάζουμε στη σχάρα της γάστρας και ρίχνουμε και ένα ποτήρι νερό. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 2 ώρες. Δεν χρειάζεται να το ξεσκεπάσουμε καθώς κοκκινίζει και σκεπασμένο. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι δεν έχει κοκκινίσει αρκετά το ανοίγουμε 30 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Αυτό εξαρτάται καθαρά από την ποιότητα της γάστρας που έχουμε! Σερβίρεται με πατατούλες!
Καλή επιτυχία!