Το Πάσχα είναι μια μεγάλη θρησκευτική εορτή, αλλά και μια ευκαιρία για να σμίξουν ξανά φίλοι και οικογένειες στους τόπους καταγωγής τους, να θυμηθούν ήθη και έθιμα, να γευτούν παραδοσιακές συνταγές.
Όπως εμείς στην Ελλάδα έχουμε την μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά μετά την Ανάσταση, το τραπέζι με το σουβλιστό αρνί και τα τσουρέκια ανήμερα του Πάσχα, έτσι και σε άλλες χώρες του κόσμου το φαγητό κατέχει κεντρική θέση τις ημέρες του Πάσχα όπου γλυκά και αλμυρά εδέσματα έχουν την τιμητική τους σε σπίτια, φούρνους και ζαχαροπλαστεία.
ΚΥΠΡΟΣ – Φλαούνες
Η φλαούνα είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που φτιάχνεται το Πάσχα στην Κύπρο και καταναλώνεται ή προσφέρεται ως κέρασμα μετά την Ανάσταση. Προσφερόταν επίσης ως δώρο στα παιδιά που τριγύριζαν στα σπίτια για να αναγγείλουν τραγουδώντας την Ανάσταση του Κυρίου. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα είδος ιδιαίτερης τυρόπιτας. Τόσο στο μέγεθος, όσο και στο σχήμα της, διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή – αλλού παρασκευάζεται μεγάλη, αλλού μικρή, αλλού τριγωνική και αλλού τετράγωνη. Αλλά και η γεύση της διαφέρει μπορεί να είναι αλμυρή με δυόσμο και κίτρινο τυρί, ή και γλυκιά με σταφίδες. Ένας άλλος τρόπος να γίνει η φλαούνα είναι με το τυρί <<αναρή>> (γλυκειά μυζήθρα).
ΡΩΣΙΑ – Pashka
Στη Ρωσία το Πάσχα σερβίρεται με το επιδόρπιο Pashka, το οποίο αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται με τυρί. Συνήθως εμφανίζεται διακοσμημένο με σύμβολα, όπως τα αρχικά XB της φράσης Χριστός Ανέστη που σημαίνει στη γλώσσα τους.
ΙΣΠΑΝΙΑ – Hornazo & Mona de Pascua
Στην Ισπανία την περίοδο του Πάσχα είθισται να τρώνε hornazo. Πρόκειται για ένα είδος κρεατόπιτας που συνίσταται κυρίως στις επαρχίες Salamanca και Avila. Τα βασικά υλικά της είναι το αλεύρι και η μαγιά, ενώ η γέμιση έχει χοιρινό, πικάντικο λουκάνικο chorizo και βρασμένα, σφιχτά, αυγά.
Επίσης την περίοδο του Πάσχα μπορεί να συναντήσει κανείς και το δημοφιλές πασχαλινό κέικ Mona de Pascua. Είναι ένα είδος ψωμιού (φτιαγμένο με αλεύρι, μααγιά, γάλα, αυγά, βούτυρο και ζάχαρη), που παρασκευάζεται παραδοσιακά σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στην όψη μοιάζει με ένα μεγάλο ντόνατ, με ένα βρασμένο σφιχτό αυγό στην κορυφή του.
ΙΤΑΛΙΑ – Colomba di Pasqua
Στη γειτονική Ιταλία, την πασχαλινή περίοδο συναντάμε το κέικ Colomba di Pasqua, το οποίο είναι κάτι ανάλογο με το ελληνικό τσουρέκι. Θυμίζοντας στη γεύση το γνωστό χριστουγεννιάτικο panettone, το κέικ αυτό έχει γέμιση από φρούτα γλασέ και συνήθως φτιάχνεται σε σχήμα περιστεριού.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Σούπα Chervil
Η μεγάλη Πέμπτη στη Γερμανία είναι γνωστή ως Grundonnerstag, δηλαδή <<Πράσινη Πέμπτη>>. Αυτή τη μέρα, οι Γερμανοί παραδοσιακά μαγειρεύουν φαγητά που έχουν πράσινο χρώμα. Ένα τέτοιο φαγητό είναι και η Chevril, η σούπα από μυρώνια, στην οποία προσθέτουν κι άλλα πράσινα λαχανικά, όπως αρακά, σπανάκι κτλ.
ΜΕΞΙΚΟ – Capirotada
Περνώντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την περίοδο της Σαρακοστής βρίσκουμε στο Μεξικό το Capirotada, ένα παραδοσιακό φαγητό που σερβίρεται τη Μεγάλη Παρασκευή. Πρόκειται για μια πουτίγκα ψωμιού με γέμιση από σταφίδες, κανέλλα, γαρύφαλλο και τυρί. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα συστατικά δεν χρησιμοποιείται τυχαία καθώς αποτελούν ένα είδος υπενθύμισης των Παθών του Χριστού: τα γαρύφαλλα συμβολίζουν τα καρφιά στον σταυρό, τα στικ κανέλας τον σταυρό και το ψωμί το σώμα του Ιησού.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ – Pacoca de Amendoim
Παραμένοντας στη Νότιο Αμερική, το Πάσχα συναντάμε στη Βραζιλία το Pacoca de Amendoim, ένα γλυκό από φιστίκια, αλάτι και αλεύρι cassava. Το Pacoca de Amendoim σερβίρεται κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα και έχει ιδιαίτερη, ξηρή υφή και γλυκιά γεύση. Θυμίζει κάπως τον ελληνικό σπιτικό χαλβά και συνήθως σερβίρεται σε μπάρες ή κυλίνδρους.
Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!