Η Κασιόπιτα ή αλλιώς Ζαρκόπιτα είναι μια συνταγή της Ηπείρου!
Κάσιου στα βλάχικα σημαίνει τυρί και ζαρκό στα ηπειρώτικα θα πει γυμνό. Και οι δύο λέξεις σημαίνουν αυτή τη χωρίς φύλλο πίτα που παίρνει τη γεύση της από τη φέτα και το καλής ποιότητας βούτυρο.
ΥΛΙΚΑ:
– 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 50γρ. καλαμποκάλευρο
– 2 αυγά
– 230γρ. γιαούρτι στραγγιστό
– 100ml νερό
– 250γρ. φέτα σκληρή, πικάντικη
– 150γρ. βούτυρο σε κομματάκια (και λίγο επιπλέον για να βουτυρώσουμε το ταψί)
– αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και το βάζουμε να ζεσταθεί στον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 10′.
Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη φέτα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη να διαλυθεί όλο το αλεύρι και αλατίζουμε με προσοχή γιατί η φέτα είναι αλμυρή.
Ρίχνουμε τον χυλό στο ήδη καυτό ταψί, θρυμματίζουμε από πάνω το τυρί και μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια τα κομματάκια του βουτύρου. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε την πίτα για 30-40 λεπτά στην κάτω θέση του φούρνου.
Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά, κόβουμε σε κομματάκια και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!