Το παραδοσιακό γλυκό της Ελλάδας που σηματοδοτεί τον ερχομό των Χριστουγέννων. Είναι μια πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Φτιάξτε μόνοι σας τους αφράτους και πεντανόστιμους κουραμπιέδες και σερβίρετε τους καλεσμένους σας σε όλη την περίοδο των εορτών!
ΥΛΙΚΑ:
– 1 αυγό
– 1/2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
– 1/2 κιλό βούτυρο
– 2 βανίλιες
– 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
– λίγα αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
– 4-5 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
– ξύσμα πορτοκαλιού
– ξύσμα λεμονιού
– χυμός μισού λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσουν. Μετά ρίχνουμε το αυγό, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και 1 κουταλάκι σόδα διαλυμένο στο χυμό μισού λεμονιού. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι λίγο-λίγο. Ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη. Σε λαδωμένο ταψί βάζουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε για 20 – 30′. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βάζουμε σε πιατέλα. Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και τους πασπαλίζουμε.
Καλή επιτυχία!