Εάν ξαφνικά, το παιδί σας ζητήσει να βάλετε άλλη μια θέση στο οικογενειακό τραπέζι για τον «αόρατο» φίλο του, μην ανησυχήσετε. Γιατί κι αυτό είναι δημιούργημα της φαντασίας του!
Το φαινόμενο του φανταστικού φίλου αφορά σε μεγάλο ποσοστό των παιδιών, ηλικίας συνήθως 3-5 ετών. Στα μικρότερα παιδιά, οι φανταστικοί φίλοι μπορεί να είναι ακόμη και αγαπημένα αντικείμενα, όπως π.χ. ένα αρκουδάκι. Πρόκειται ακριβώς για την περίοδο που το παιδί αρχίζει να «χτίζει» την δική του προσωπικότητα και δοκιμάζει τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Και παρόλο που τα στατιστικά λένε ότι τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να ξεχνούν τους φανταστικούς τους φίλους όταν ξεκινούν για πρώτη φορά το σχολείο, περίπου ένα στα τρία παιδιά συνεχίζει να παίζει με τους φανταστικούς του φίλους μέχρι την ηλικία των 7 ετών.
Γιατί τα παιδιά δημιουργούν φανταστικούς φίλους;
Είναι λογικό να σκεφτούμε ότι τα παιδιά που επινοούν έναν φανταστικό φίλο είναι μοναχικά ή έχουν δυσκολίες σε κοινωνικό επίπεδο. Ωστόσο, οι πρόσφατες έρευνες δεν υποστηρίζουν αυτά τα συμπεράσματα. Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με παιδιά που δεν έχουν φανταστικούς φίλους, τα παιδιά που έχουν τείνουν να είναι λιγότερο ντροπαλά, να αλληλεπιδρούν περισσότερο γελώντας ή χαμογελώντας με τους συνομηλίκους τους και να τα πηγαίνουν καλύτερα σε δραστηριότητες που απαιτούν φαντασία ή το να καταλάβουν πώς μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι. Τα μεγαλύτερα παιδιά, τα μοναχοπαίδια και τα παιδιά που δεν βλέπουν πολύ τηλεόραση είναι συνηθέστερο να δημιουργούν φανταστικούς φίλους, καθώς χρειάζεται να έχουν ανεκμετάλλευτο χρόνο. Στην πραγματικότητα ένας φανταστικός φίλος δεν αποτελεί απόδειξη κάποιου προβλήματος, ωστόσο, μπορεί να είναι και πηγή παρηγοριάς και ανακούφισης για ένα παιδί που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι φανταστικοί φίλοι βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τραυματικές εμπειρίες. Επιπλέον, τα παιδιά πολλές φορές συνηθίζουν να κατηγορούν τους φανταστικούς τους φίλους για «σκανταλιές» που κάνουν τα ίδια προκειμένου να αποφύγουν τη δυσαρέσκεια των γονιών τους. Ακόμα, τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν φόβους ή και να αποκτήσουν μια αίσθηση ευθύνης με το να αναλάβουν να φροντίζουν αυτούς τους φίλους. Επιπλέον, μπορεί να έχει πιο πολλούς πραγματικούς φίλους, να είναι πιο δημιουργικό και να συμμετέχει πιο πολύ σε οικογενειακές δραστηριότητες. Τα παιδιά που έχουν φανταστικούς φίλους παίζουν περισσότερο ειρηνικά με τα συνομήλικα παιδιά και συνεργάζονται καλύτερα με τους γονείς και τους άλλους ενήλικες.
Ο ρόλος του γονιού και πότε να ανησυχεί
Σύμφωνα με την ψυχολόγο κ. Δήμητρα Σφήκα το παιδί αρχίζει να ξεχωρίζει το πραγματικό από το φανταστικό στην παιδική ηλικία από 6 έως 12 ετών. Αν από την ηλικία αυτή και μετά το παιδί συνεχίζει να μιλά για τον φανταστικό του φίλο, αυτό θεωρείται από τους ειδικούς ένδειξη ψυχοπαθολογίας και ο γονιός θα πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιον ψυχολόγο.
Στις μικρές ηλικίες, όμως, καλό είναι ο γονιός να αντιμετωπίζει το φαινόμενο ψύχραιμα, ως κάτι φυσιολογικό που περισσότερο βοηθά παρά εμποδίζει την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού. Χρήσιμο, μάλιστα, είναι ο γονιός να παρατηρήσει πώς ακριβώς μπορεί να βοηθιέται το παιδί από τη συγκεκριμένη φανταστική σχέση, να κάνει ερωτήσεις στο παιδί για τον φίλο αυτόν, και πιθανώς να καταφέρει έτσι να ανταποκριθεί και εκείνος καλύτερα στην ανάγκη του παιδιού, είτε πρόκειται για φοβία είτε για κάτι που το αγχώνει.
Για παράδειγμα, θα ήταν χρήσιμο –χωρίς να αμφισβητήσετε ανοιχτά την ύπαρξή του- να πείτε «Δεν με ενδιαφέρει ποιος προκάλεσε την ακαταστασία, πρέπει να τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου». Από την άλλη πλευρά, αν δεν σας κάνει ιδιαίτερο κόπο μπορείτε και να παίξετε μαζί του. Δηλαδή, θα μπορούσατε να ορίσετε μια επιπλέον θέση στο τραπέζι για τον φανταστικό φίλο αν το παιδί σας το ζητήσει, αλλά πάντα με προσοχή μην το παρακάνετε. Τέλος, θα λέγαμε ότι ένας φανταστικός φίλος είναι ένας μοναδικός και μαγικός τρόπος έκφρασης της φαντασίας του παιδιού σας, οπότε αφήστε το παιδί σας να σας οδηγεί!
Πηγές άρθρου:
http://www.mama365.gr/13059/fantastikoi-filoi-giati-einai-ofelimoi-sta-paidia.html
http://www.vita.gr/blogs/psixologia/article/31208/fantastikoi-filoi/
Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!