Skip to Main Content

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛH ΚΑΡΔΙΑ

Σε μια εποχή που κυριαρχούν το άγχος, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και πολλοί άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία μας, η σημασία της πρόληψης και ειδικά η φροντίδα της καρδιάς μας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

1. Περιόρισε τα <<κακά>> λιπαρά.
Τα λιπαρά της διατροφής μας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 25% εκ των οποίων τα κορεσμένα (‘’κακά’’) το 7-10%. Οι σημαντικότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά λίπη όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το λίπος του κρέατος, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο κ.α. τα οποία καλό είναι να καταναλώνουμε με μέτρο.

2. Πρόσθεσε <<καλά>> λιπαρά στη διατροφή σου.
Τα πολυακόρεστα (καλά) λιπαρά στα οποία ανήκουν και τα ω-3 είναι καλής ποιότητας και είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας καθώς είναι ωφέλιμα και ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του. Πηγές ω-3 λιπαρών είναι οι ξηροί καρποί (καρύδια, κάσιους και αμύγδαλα), ο λιναρόσπορος, λαχανικά όπως το αβοκάντο και φυσικά τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες, γαύρος και σκουμπρί).

3. Δώσε προσοχή στο βάρος!
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς μας. Οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό από στεφανιαία νόσο (είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων!).

4. Ξεκίνα να γυμνάζεσαι!
Το γυμναστήριο ή ενασχόληση με κάποιο άθλημα, ακόμα και το περπάτημα τουλάχιστον 30’ την ημέρα στη φύση αποτελούν ιδανικές επιλογές άσκησης. Άλλοι τρόποι επίσης είναι να προτιμάς να διανύεις κοντινές αποστάσεις με τα πόδια και να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί του ασανσέρ.

5. Βάλε τη σωστή διατροφή στη ζωή σου!
Είναι σημαντικό να διατηρούμε τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα και μια καλή διατροφή σε φυτικές στερόλες (όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αποφλοιωμένα δημητριακά κ.α.) σε συνδυασμό με άσκηση συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό.

6. Κόψε το κάπνισμα!
Η διακοπή ή έστω ο περιορισμός του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την προστασία της καρδιάς. Η νικοτίνη προκαλεί αγγειοσυστολή, μείωση της αιμάτωσης των μυών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

7. Περιόρισε το αλάτι!
Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αποτελεί την πρώτη αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης! Προσοχή στις τροφές που καταναλώνουμε, γιατί μπορεί εμείς να μη βάζουμε αλάτι στα φαγητά, αλλά αυτό να βρίσκεται στα τρόφιμα όπως για παράδειγμα τα τυριά αποτελούν πηγή του.

8. Μέτρησε σωστά την αρτηριακή σου πίεση!
Μέτρησε την αρτηριακή σου πίεση μετά από τουλάχιστον 5-10 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας. Φρόντισε να μην έχεις φάει ή καπνίσει ή κουραστείς για τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν την μετρήσεις.

9. Μείωσε το στρες!
Η άσκηση, η μουσική, το διάβασμα και γενικά η ενασχόληση με δραστηριότητες που σου αρέσουν βοηθούν στην αποβολή του άγχους. Επίσης φρόντισε μαζί με τη σωστή διατροφή και άσκηση που είπαμε πριν, να βγεις μια βόλτα με τους ανθρώπους που αγαπάς, να γελάς συχνά, και γενικά να κάνεις ποιοτικά πράγματα στη ζωή σου που σε κάνουν χαρούμενο και σου μειώνουν το στρες.

10. Μη ξεχνάς τους τακτικούς ελέγχους!
Μη ξεχνάς να κάνεις εξετάσεις αίματος, θυροειδή, τριγλυκερίδια, σάκχαρο αίματος, HDL, LDL, αιμοσφαιρίνη και γλυκοζυλιωμένη. Αν είσαι πάνω από 40 ετών ή έχεις κάποιο ιστορικό στην οικογένεια, καλό θα ήταν να κάνεις έλεγχο 2 φορές τον χρόνο.

Save

Save

Save

Save

Save

Save