Ένα παιχνίδι που τώρα τελευταία γίνεται πολύς ντόρος και λέγεται ”μπλε φάλαινα” («Blue Whale Challenge») είναι άκρως επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι, που έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργός της είναι ο Φίλιπ Μπουντέικιν (Φίλιπ Λις), είναι ρωσικής καταγωγής και 21 ετών. Ευτυχώς φυλακίστηκε και κατηγορείται για υποκίνηση τουλάχιστον 16 καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Ο ίδιος δήλωσε πως δημιούργησε αυτό το παιχνίδι για να ”καθαρίσει” την κοινωνία από τα ”βιολογικά απόβλητα”.
Αυτό το παιχνίδι, που σου ζητάει να χαρακώσεις το χέρι σου ή να πηδήξεις από το παράθυρο, αλλά και τόσα άλλα παρόμοια και επικίνδυνα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς, έχουν στόχο συνήθως νέους ανθρώπους ηλικίας 13-16 που είναι πιό ευάλωτα και εύκολα θύματα. Δυστυχώς ποντάρει στην μοναξιά και την έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης που νιώθουν οι περισσότεροι έφηβοι σήμερα. Οι δημιουργοί αυτών των παιχνιδιών ξέρουν πολύ καλά ότι είμαστε σε μια εποχή που η ουσιαστική επικοινωνία λείπει και εκμεταλλεύονται τον εθισμό που επικρατεί στο ίντερνετ!
Η τελευταία γενιά γεννήθηκε μέσα στην τεχνολογία. Ξέρει από κούνια που λέμε, να χειρίζεται την κάθε συσκευή με απόλυτη ευκολία. Το λάθος τους όμως είναι ότι μπερδεύουν την online ζωή με την κανονική τους ζωή. Το βασικό πράγμα που χρειάζεται για να μην μπεις σε τέτοιου είδους επικίνδυνα μονοπάτια είναι να σκεφτείς ότι εσύ και ο άλλος, που σου ζητάει να κάνεις ανάρμοστα πράγματα, έχετε μια απόσταση, σας χωρίζει μια οθόνη. Οφείλετε και πρέπει να διατηρείσετε αυτήν την απόσταση. Όταν αυτός ο άλλος είτε είναι ένα τέτοιου είδους ‘παιχνίδι’, είτε κάποιος που σου ζητάει να κάνεις πράγματα που απειλούν την κανονική σου ζωή τότε σκέψου ότι δεν είσαι το σκυλάκι κανενός! Πήγαινε και μίλησε αμέσως στους γονείς σου, στους δασκάλους, σε κάποιον δικό σου ενήλικα που έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη ή στους φίλους σου και σκέψου πως δεν είσαι μόνος. Υπάρχει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος καθώς και 24ωρες γραμμές υποστήριξης για παιδιά και εφήβους που έχουν διαφορετικές ανησυχίες.
Μην επιβεβαιώνετε όσους λένε ότι τα νέα παιδιά ”καίγονται” μπροστά σε μία οθόνη. Χρησιμοποιείστε τις τεχνολογικές σας γνώσεις για να κάνετε πιο δημιουργικά πράγματα. Όπως για παράδειγμα επενδύστε στην τέχνη, στη μουσική ή στις ταινίες.
Τέλος μην ξεχνάτε τον κανονικό κόσμο. Αυτόν που ξεκινάει μόλις κλείσετε τον υπολογιστή ή το κινητό και βγείτε έξω να παίξετε στις αλάνες, ερωτευτείτε, μάθετε ένα μουσικό όργανο, φάτε παγωτά και τέλος πάντων ζήστε! Είναι τα καλύτερα χρόνια, αυτά που θα θυμάστε μια ζωή. Μη τα χαραμίζετε έτσι βρε παιδιά, είναι άδικο!
Παρακάτω ακολουθεί ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο της Μαίρης Συνατσάκη που αναφέρετε σε όλα αυτά και έχει συγκεντρωμένα χρήσιμα τηλέφωνα που μπορείτε να απευθυνθείτε αν τα χρειαστείτε εσείς ή αν αντιληφθείτε ότι συμβαίνει κάτι περίεργο σε κάποιον άνθρωπο που γνωρίζετε.