Skip to Main Content

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που θα λατρέψετε

Ένα καθαρά βρετανικό γλυκό που θα φέρει χριστουγεννιάτικη διάθεση στο τραπέζι σας. Αν τη δοκιμάσετε και την αγαπήσετε, δύσκολα θα μπορείτε να φανταστείτε Χριστούγεννα χωρίς μια τέτοια μεθυσμένη πουτίγκα.

Υλικά:

  • 150 γρ. σταφίδες, μαύρες
  • 150 γρ. σταφίδες, ξανθές
  • 150 γρ. δαμάσκηνα, χοντροκομμένα
  • 170 ml μαυροδάφνη
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150 γρ. ψωμί τριμμένο
  • 150 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 150 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 1 μήλο πράσινο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 120 γρ. βότκα, για φλαμπέ

Εκτέλεση:

  • Τοποθετούμε τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα και την μαυροδάφνη σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε στη άκρη να κρυώσουν.
  • Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράζει σε μέτρια φωτιά.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα (20 εκ. στρογγυλή με τρύπα) για πουτίγκα χωρητικότητας 1,7 lt της όποιας δεν ξεχνάμε να βουτυρώσουμε και το καπάκι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη βότκα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα φρούτων-κρασιού και ανακατεύουμε άλλο λίγο μέχρι να πάνε παντού τα φρούτα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, πιέζουμε το μείγμα να πάει ομοιόμορφα παντού και τοποθετούμε το καπάκι.
  • Τοποθετούμε τη φόρμα στην κατσαρόλα με το καυτό νερό και προσέχουμε πάντα το νερό να είναι μέχρι τη μέση της φόρμας, ελέγχουμε συχνά να δούμε αν το νερό έχει εξατμιστεί.
  • Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε πάλι νερό μέχρι την μέση.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα για 4 ώρες.
  • Μετά τις 4 ώρες αφαιρούμε προσεκτικά τη φόρμα από την κατσαρόλα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. (Μπορούμε να το προετοιμάσουμε μέρες πριν και να το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρειαστούμε)
  • Πριν σερβίρουμε βράζουμε άλλες 3 ώρες. Αφαιρούμε με προσοχή τη φόρμα από την κατσαρόλα, βγάζουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.

Για το φλαμπέ

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη βότκα και τη στιγμή που είναι ζεστή αλλά δεν έχει βράσει αφαιρούμε από τη φωτιά και με ένα σπίρτο ανάβουμε τη βότκα.
  • Περιχύνουμε την πουτίγκα με τη φλεγόμενη βότκα. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε τη ζεστή βότκα πάνω στην πουτίγκα και στη συνέχεια να βάλουμε φωτιά.

Πηγή άρθρου: akispetretzikis.com

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!