Ένα καθαρά βρετανικό γλυκό που θα φέρει χριστουγεννιάτικη διάθεση στο τραπέζι σας. Αν τη δοκιμάσετε και την αγαπήσετε, δύσκολα θα μπορείτε να φανταστείτε Χριστούγεννα χωρίς μια τέτοια μεθυσμένη πουτίγκα.
Υλικά:
- 150 γρ. σταφίδες, μαύρες
- 150 γρ. σταφίδες, ξανθές
- 150 γρ. δαμάσκηνα, χοντροκομμένα
- 170 ml μαυροδάφνη
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 150 γρ. ψωμί τριμμένο
- 150 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 150 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 4 αβγά, μέτρια
- 1 μήλο πράσινο
- 2 κ.σ. μέλι
- 120 γρ. βότκα, για φλαμπέ
Εκτέλεση:
- Τοποθετούμε τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα και την μαυροδάφνη σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε στη άκρη να κρυώσουν.
- Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράζει σε μέτρια φωτιά.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα (20 εκ. στρογγυλή με τρύπα) για πουτίγκα χωρητικότητας 1,7 lt της όποιας δεν ξεχνάμε να βουτυρώσουμε και το καπάκι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη βότκα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα φρούτων-κρασιού και ανακατεύουμε άλλο λίγο μέχρι να πάνε παντού τα φρούτα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, πιέζουμε το μείγμα να πάει ομοιόμορφα παντού και τοποθετούμε το καπάκι.
- Τοποθετούμε τη φόρμα στην κατσαρόλα με το καυτό νερό και προσέχουμε πάντα το νερό να είναι μέχρι τη μέση της φόρμας, ελέγχουμε συχνά να δούμε αν το νερό έχει εξατμιστεί.
- Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε πάλι νερό μέχρι την μέση.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα για 4 ώρες.
- Μετά τις 4 ώρες αφαιρούμε προσεκτικά τη φόρμα από την κατσαρόλα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. (Μπορούμε να το προετοιμάσουμε μέρες πριν και να το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρειαστούμε)
- Πριν σερβίρουμε βράζουμε άλλες 3 ώρες. Αφαιρούμε με προσοχή τη φόρμα από την κατσαρόλα, βγάζουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
Για το φλαμπέ
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη βότκα και τη στιγμή που είναι ζεστή αλλά δεν έχει βράσει αφαιρούμε από τη φωτιά και με ένα σπίρτο ανάβουμε τη βότκα.
- Περιχύνουμε την πουτίγκα με τη φλεγόμενη βότκα. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε τη ζεστή βότκα πάνω στην πουτίγκα και στη συνέχεια να βάλουμε φωτιά.
Πηγή άρθρου: akispetretzikis.com