Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα και εκτός ότι θα μοσχοβολάει όλο το σπίτι σας Χριστούγεννα, δεν θα μείνει ούτε ένα ψιχουλάκι!
Για το σιρόπι
- 300 γραμ. νερό
- 300 γραμ. ζάχαρη
- 150 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
- 1 λεμόνι (ξύσμα μόνο)
- 1-2 ξύλα κανέλα
Για τα μελομακάρονα
- 80 γρ. καστανή ζάχαρη
- 120 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
- 5 γραμ. μαγειρική σόδα
- 15 γρ. κονιάκ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για την επικάλυψη
- 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
- 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
- Ξεκινάμε από το σιρόπι γιατί θέλουμε να μελώσουμε ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι
- Σε μια κατσρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν βράση για 3-4 λεπτά. Από τη στιγμή που αρχίσουν να βράζουν, δηλαδή, τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Τέλος σουρώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ
Για τα μελομακάρονα
- Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μίξερ χερός η με ένα αυγοδάρη μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, με προσοχή γιατί αφρίζει, και μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Το μίγμα πρέπει να είναι λαδερό κι εύπλαστο.
- Σχηματίζουμε στρογγυλές μπουκίτσες (με βάρος περίπου 15-20 γρ. η κάθε μία) και αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα με κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160°C
- Μόλις βγουν τα σιροπιάζουμε απευθείας ενώ είναι καυτά.
- Σιροπιάζουμε για περίπου 1,5 λεπτό από την κάθε πλευρά.
Για την επικάλυψη
- Αφήνουμε τα μελομακάρονα να σταθούν για 10-15 λεπτά σε μια πιατέλα για να φύγει το περιττό σιρόπι
- Έπειτα τα βουτάμε σε ενα μπολ με λιωμένη κουβερτούρα και τα μεταφέρουμε σε μια λαδόκολλα.
- Πριν σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι.
- Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Το μίγμα πρέπει να είναι λαδερό κι εύπλαστο.
- Σχηματίζουμε στρογγυλές μπουκίτσες (με βάρος περίπου 15-20 γρ. η κάθε μία) και αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα με κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160°C
- Μόλις βγουν τα σιροπιάζουμε απευθείας ενώ είναι καυτά.
- Σιροπιάζουμε για περίπου 1,5 λεπτό από την κάθε πλευρά.
Για την επικάλυψη
- Αφήνουμε τα μελομακάρονα να σταθούν για 10-15 λεπτά σε μια πιατέλα για να φύγει το περιττό σιρόπι
- Έπειτα τα βουτάμε σε ενα μπολ με λιωμένη κουβερτούρα και τα μεταφέρουμε σε μια λαδόκολλα.
- Πριν σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι.
Η συνταγή είναι από τη σελίδα: www.coolartisan.gr