Ρεβυθοσαλάτα Συριανή
ΥΛΙΚΑ:
– 1/2 κιλό ρεβύθια αποφλοιωμένα
– 200γρ. ταχίνι
– 4 σκελίδες σκόρδο
– μαϊντανός ψιλοκομμένος
– 1 λεμόνι
– κύμινο
– ελαιόλαδο
– αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύετε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό. Την επόμενη, τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζετε (κρατάτε 1 φλιτζάνι από το ζωμό τους) και τα περνάτε από τον μύλο του πουρέ. Τα βάζετε σε βαθιά σαλατιέρα και προσθέτετε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, μπόλικο κύμινο, το σκόρδο καλά λιωμένο, αλάτι, πιπέρι και σταδιακά το ζωμό που κρατήσατε. Ανακατεύετε καλά, ρίχνοντας λίγο -λίγο το λάδι. Εάν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα ζωμό, ανακατεύετε και στο τέλος πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή επιτυχία!
Σκορδαλιά Κεφαλλονίτικη με φασόλια
ΥΛΙΚΑ:
– 250γρ. φασόλια (μέτρια)
– 4 μεγάλα κρεμμύδια
– 5 σκελίδες σκόρδα
– 2 ντομάτες μέτριες
– ελαιόλαδο
– ξίδι
– ζάχαρη
– αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουσκεύετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη τα στραγγίζετε και τα βράζετε σε μπόλικο νερό. Τα πολτοποιείτε στη μηχανή του πουρέ και βάζετε τον πουρέ σε σαλατιέρα. Λιώνετε το σκόρδο, το προσθέτετε στον πουρέ μαζί με λίγο ξύδι και αλάτι και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά, να δέσουν. Κόβετε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα τσιγαρίζετε σε λάδι. Προσθέτετε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και περασμένες από το τρυπητό, λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη και αφήνετε να βράσουν και να μείνει η σάλτσα με το λάδι της. Σερβίρετε τα φασόλια σκορδαλιά σε πιατέλα και περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας.
Καλή επιτυχία!
Δείτε ακόμα => Σαλάτες με άρωμα Ελλάδας Νο 1.
Κρεμμυδοσαλάτα Σκοπελίτικη
ΥΛΙΚΑ:
– 1 κιλό μέτρια κρεμμύδια
– 3 λεμόνια
– ελαιόλαδο
– αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρυπάτε τα κρεμμύδια με πιρούνι και τα ψήνετε σε μισοσβησμένα κάρβουνα. Όταν μαλακώσουν, τα καθαρίζετε και τα απλώνετε σε πιατέλα. Χτυπάτε καλά το λάδι, το λεμόνι, αλάτι, και πιπέρι και περιχύνετε με το μείγμα τα κρεμμύδια.
Καλή επιτυχία!
Μωσαϊκό αγγουριού Μυτιλήνης
ΥΛΙΚΑ:
– 2 αγγούρια
– 4 καρότα
– 4 φέτες ζαμπόν
– λίγα αγγουράκια τουρσί
– 1 κόκκινη πιπεριά
– 1 πράσινη πιπεριά
– μαϊντανός ψιλοκομμένος
– 250γρ. βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένετε καλά τα αγγούρια και τα κόβετε στη μέση (χωρίς να τα ξεφλουδίσετε). Τα αδειάζετε με κουτάλι ή με το κατάλληλο εργαλείο (όπως κάνετε για τα κολοκυθάκια γεμιστά) και πατάτε το εσωτερικό τους. Βράζετε λίγο τα καρότα για να μαλακώσουν και τα ψιλοκόβετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάτε το βούτυρο να αφρατέψει, προσθέτετε όλα τα ψιλοκομμένα υλικά σας, τα καρότα, το ζαμπόν, το τουρσί, τις πιπεριές και λίγο μαϊντανό και ανακατεύετε καλά για να δημιουργήσετε ένα ωραίο μείγμα για το γέμισμα. Γεμίζετε τα αγγούρια, σπρώχνοντας λίγο τη γέμιση προς τα μέσα για να μην αφήνει κενά και να κόβεται ωραία το μωσαϊκό. Βάζετε τα αγγούρια στην κατάψυξη για 2 ώρες περίπου, και στη συνέχεια μπορείτε να κόψετε το μωσαϊκό σε ροδέλες πάχους περίπου 1εκ.
Καλή επιτυχία!
Χιώτικη καροτοσαλάτα
ΥΛΙΚΑ:
– λάχανο για σαλάτα (1 κιλού περίπου)
– 1 κιλό καρότα
– 1 φλιτζ.τσαγιού μαγιονέζα
– χυμό από μισό λεμόνι
– 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
– μαύρες ελιές
– ελαιόλαδο
– αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένετε και καθαρίζετε το λάχανο και τα καρότα. Ψιλοκόβετε το λάχανο και αφού σκουπίσετε τα καρότα, τα ξύνετε στον τρίφτη και τα ανακατεύετε με το λάχανο. Χτυπάτε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα, το χυμό 1/2 λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και με το μείγμα περιχύνετε τη σαλάτα σας. Ανακατεύετε καλά να πάει παντού η σάλτσα, σερβίρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με τις ελιές.
Καλή επιτυχία!
Δείτε ακόμα => 3 Καλοκαιρινές δροσερές σαλάτες