Εξαιρετική συνταγή για ένα πεντανόστιμο ρολό, τόσο ζουμερό και τρυφερό με απίστευτα υπέροχη γεύση! Στολίστε το γιορτινό σας τραπέζι και κλέψτε τις εντυπώσεις των καλεσμένων σας!
Δες εδώ => Κλασική συνταγή χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας!
ΥΛΙΚΑ:
– 2 κιλά μπούτι χοιρινό χωρίς κόκαλο
– 150γρ. κεφαλογραβιέρα
– 150γρ. γκούντα
– 4-5 φέτες μπέικον
– 2 καρότα
– 2 σκελίδες σκόρδου
– αλάτι,πιπέρι
– κόκκινο πιπέρι, ρίγανη
Για τη σάλτσα:
– 5-6 κουτ. σούπας μαγιονέζα
– 3 κρέμες γάλακτος των 200ml
-5 κουτ. σούπας μουστάρδα
– χυμός από 2 λεμόνια
– χυμός από 2 πορτοκάλια
– ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας χτυπήσει και να ανοίξει το κρέας για ρολό. Στο σπίτι, το ξεπλένουμε καλά και το απλώνουμε σε καθαρό πάγκο ή σε ένα δίσκο εργασίας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας, ρίχνουμε τη ρίγανη και το κόκκινο πιπέρι και με το χέρι μας κάνουμε μασάζ σε όλη την επιφάνειά του ώστε να πάνε παντού. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, τις οποίες έχουμε ψιλοκόψει με μαχαίρι, κόβουμε τα καρότα σε μακρόστενα μπαστουνάκια και τα στρώνουμε στη μισή επιφάνεια του κρέατος. Απλώνουμε έπειτα τις φέτες του μπέικον και κόβουμε τα κασέρια όπως τα καρότα, στρώνοντάς τα εναλλάξ πάνω στο μπέικον (1 μπαστουνάκι γραβιέρα-1 γκούντα κ.ο). Τυλίγουμε προσεκτικά το ρολό και το δένουμε με σπάγκο. (εναλλακτικά μπορούμε να το κρατήσουμε κλειστό με πολλές οδοντογλυφίδες, όπως έκανα εγώ). Βάζουμε το ρολό στην γάστρα και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Στο μούλτι, ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε το ρολό με την πλούσια σάλτσα και ψήνουμε για 2 ώρες. Στην μία ώρα περίπου, το βγάζουμε και το ελέγχουμε. Παίρνουμε από τη σάλτσα που είναι στη γάστρα και ρίχνουμε πάνω στο ρολό, γυρίζοντάς το και από την ανάποδη πλευρά και περιχύνοντάς το με σάλτσα. Λίγο πριν το τέλος, βγάζουμε το καπάκι, γυρνάμε το κρέας από την ανάποδη πλευρά και το αφήνουμε να πάρει χρώμα. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μη διαλυθεί κατά τον τεμαχισμό του, το περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα με την οποία μαγειρεύτηκε και το σερβίρουμε με σπυρωτό ρύζι.
Καλή επιτυχία!
Δες εδώ => Χοιρινή καραμελωμένη πανσέτα!