Η κρεμμυδόπιτα με την παραδοσιακή τυροβολιά είναι μια κλασική μυκονιάτικη πίτα. Η τυροβολιά είναι ένα είδος μαλακού και ανάλατου τυριού, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και σε γλυκά! Η γεύση της είναι μοναδική και τα υλικά απλά!
Δες εδώ => Θρακιώτικη κρεατόπιτα.
ΥΛΙΚΑ:
– 4 κούπες αλεύρι
– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1κουτ. σούπας ξίδι
– χλιαρό νερό(όσο χρειαστεί)
Για τη γέμιση:
– 4-5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα
– 1/2 κιλό μυκονιάτικη τυροβολιά
– 2κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– 3 αυγά
– 3-4 κρεμμυδάκια
– 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
– 1 κούπα σούπας βούτυρο
– σουσάμι προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, το ανακατεύουμε με το αλάτι, προσθέτουμε έπειτα το ξίδι και το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας λίγο-λίγο χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιογενής και ελαστική. Τότε, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη για 15 λεπτά.
Ξεκινάμε με τη γέμιση: Σε τηγάνι, βάζουμε το λάδι και τα χοντροκομμένα κρεμμύδια, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να πάρουν ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Έπειτα ρίχνουμε το βούτυρο, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα κρεμμυδάκια και σβήνουμε τη φωτιά έπειτα από 2-3 λεπτά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο και στην συνέχεια ρίχνουμε την τυροβολιά και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε δυο φύλλα. Στρώνουμε το πρώτο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε την γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα και ρίχνουμε λάδι και σουσάμι. Χαρακώνουμε το πάνω φύλλο με την μύτη ενός μαχαιριού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Καλή επιτυχία!
Minimalista Tips:
– Την τυροβολιά τη βρίσκουμε σε delicatessen, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μυζήθρα ή ανθρότυρο.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ξερά κρεμμύδια.
Δες εδώ => Γαλατόπιτα Τρικαλινή.