Πιο ελαφρύς από τον κλασικό, ο μπακλαβάς ρολό είναι μια υπέροχη χειμωνιάτικη και χριστουγεννιάτικη συνταγή, ιδανική για τις ημέρες που διανύουμε!
Δες εδώ => Κορμός Χριστουγεννιάτικος – Tο αγαπημένο γλυκό των γιορτών!
ΥΛΙΚΑ:
– 500γρ. καρυδόψιχα (χοντροκομμένη)
– 1 φλιτζ.τσαγιού φρυγανιά τριμμένη)
– 2 κουτ.σούπας ζάχαρη
– 1 κουτ.γλυκού κανέλα (σκόνη)
– 500-600γρ. φύλλο κρούστας
– 300γρ. βούτυρο γάλακτος
– 1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
Για το σιρόπι:
– 700γρ. ζάχαρη
– 1 1/2 φλιτζ.τσαγιού νερό
– 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
– 3-4 ολόκληρα γαρίφαλα
– 1 μπαστουνάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύετε σε βαθύ μπολ ή λεκάνη την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, το κονιάκ και την κανέλα. Απλώνετε τα φύλλα κρούστας σε καθαρό πάγκο κουζίνας και παίρνετε τα δύο πρώτα τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και αλείφετε με πινέλο το επάνω φύλλο. Παίρνετε με ένα κουτάλι λίγο από το μίγμα της γέμισης και το τοποθετείτε κατά μήκος πάνω από τα φύλλα. Τυλίγετε τα φύλλα σε ρολό, πιέζοντας προς τα μέσα τις άκρες τους. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Αραδιάζετε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί και τα ραντίζετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και τα ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν καλά.
Στο μεταξύ, βράζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού για 4-5 λεπτά. Μόλις βγάλετε τα ρολά από το φούρνο, τα περιχύνετε με το σιρόπι. Τα αφήνετε για 10 λεπτά και τα γυρνάτε και από την άλλη πλευρά να σιροπιαστούν καλά. Κόβετε τα ρολά σε ροδέλες και σερβίρετε!
Minimalista Tip: Το μίγμα της καρυδόψιχας θα μπορούσατε να το κάνετε πιο γευστικό και να το διαφοροποιήσετε, προσθέτοντας 200γρ. λιωμένη κουβερτούρα.
Καλή επιτυχία!
Δες εδώ => Κουραμπιέδες με καρύδια – Μια υπέροχη συνταγή για ξεχωριστούς κουραμπιέδες!