Δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο τραπέζι των Χριστουγέννων, αφού είναι ασυνήθιστοι!
Δες εδώ => Τα μελομακάρονα της μαμάς!
ΥΛΙΚΑ:
– 1 κιλό καρυδόψιχα τριμμένη
– 2 φλυτζάνια του καφέ σιμιγδάλι
– 1 φλιτζανάκι του καφέ τριμμένη φρυγανιά
– 5 αυγά
– 1-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 φλιτζανάκι του καφέ καθαρό οινόπνευμα ή κονιάκ
– ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για λίγο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Σπάτε τα αυγά και τα ρίχνετε στο μπολ του μίξερ. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί στο μίξερ.
Σε μια λεκάνη ανακατεύετε την τριμμένη καρυδόψιχα, το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά και το οινόπνευμα ή το κονιάκ.
Στη συνέχεια, ρίχνετε στη λεκάνη το μείγμα των αυγών και ανακατεύετε στην αρχή με σπάτουλα. Συνεχίζετε ζυμώνοντας με τα χέρια σας, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη σχετικά μαλακή αλλά εύπλαστη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για 1/2 ώρα περίπου.
Κατόπιν πλάθετε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλετε ή ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο και με κουπ-πάτ φτιάχνετε διάφορα σχέδια: αστεράκια, έλατα, μισοφέγγαρα κ.ο.κ
Τοποθετείτε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τους ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 25 λεπτά.
Βγάζετε τους κουραμπιέδες από το φούρνο, τους αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τους μεταφέρετε σε πιατέλα. Τους περιχύνετε με λίγο ανθόνερο και τους πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη πριν τους σερβίρετε.
Καλή επιτυχία!
Δες εδώ => Πεντανόστιμοι κουραμπιέδες