Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας είναι κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά και από αυτές 1.500 περίπου χάνουν τη ζωή τους.
Σε Παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1.500.000 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού και 300.000 από αυτές πεθαίνουν, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι ο καρκίνος αυτός, είναι θεραπεύσιμος, εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, κάνοντας έτσι ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση. Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%.
Βασικές εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση είναι η αυτοεξέταση, η μαστογραφία και η κλινική εξέταση από γυναικολόγο.
Η αυτοεξέταση είναι μια απλούστατη εξέταση ρουτίνας. Πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών. Γίνεται από την ίδια τη γυναίκα, μία φορά το μήνα, μετά το τέλος της περιόδου. Με τον τρόπο αυτό, η γυναίκα μαθαίνει πώς είναι το στήθος της φυσιολογικά και καταλαβαίνει κάποια πιθανή αλλαγή που δεν υπήρχε στο παρελθόν.
Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να επισκέπτεται άμεσα τον γιατρό.
Η μαστογραφία είναι ένα ιδιαίτερο είδος ακτινογραφίας, και αποτελεί την κύρια εξέταση με την οποία γίνεται ο προληπτικός (προσυμπτωματικός) έλεγχος του καρκίνου του μαστού. Το στήθος ελέγχεται για πρώιμα σημάδια καρκίνου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η μαστογραφία γίνεται για δύο λόγους:
- Η προληπτική (screening) μαστογραφία. Γίνεται με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Στόχος είναι να βρεθεί ο καρκίνος νωρίς, πριν να αναπτυχθεί πολύ, να εξαπλωθεί, ή να προκαλέσει προβλήματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που ελέγχονται συστηματικά με μαστογραφία έχουν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον καρκίνο του μαστού.
- Η διαγνωστική μαστογραφία. Γίνεται όταν πρέπει να ελεγχθούν μεταβολές στο μαστό όπως ψηλαφητές μάζες, πόνος στο στήθος, αλλαγές στο δέρμα. Χρησιμοποιείται ακόμη όταν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα στην screening μαστογραφία. Σε αυτή την περίπτωση γίνονται επιπλέον τομές του στήθους.
Πότε πρέπει να ξεκινήσει μία γυναίκα να κάνει μαστογραφία;
Οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις για αυτό το ζήτημα. Φτάνοντας στην ηλικία των 40 ετών, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον ιατρό σας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προσυμπτωματικού ελέγχου και να αποφασίσετε για το πότε πρέπει να γίνει ο έλεγχος.
Η μαστογραφία συστήνεται γενικά σε γυναίκες 40 με 75 ετών. Μερικές γυναίκες που έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουν τον έλεγχο σε νεαρότερη ηλικία και πιθανόν να χρειαστεί να υποβάλλονται και σε επιπλέον εξετάσεις ταυτόχρονα όπως υπερηχογράφημα μαστών ή μαγνητική τομογραφία στήθους. Αυτό περιλαμβάνει γυναίκες που:
- Φέρουν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως τα γονίδια BRCA 1 και 2.
- Έχουν στενούς συγγενείς (όπως μητέρα, αδελφή ή κόρη) που νόσησε από τον καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;
Δεν υπάρχει ομοφωνία στους ειδικούς για αυτό. Εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και από τον κίνδυνο που διατρέχει για καρκίνο του μαστού. Οι περισσότεροι προτείνουν εξέταση κάθε 2 χρόνια για τις νεαρότερες γυναίκες, κάτω των 50 ετών. Μετά προτείνεται ετήσιος έλεγχος μέχρι την ηλικία των 75 ετών.
Το πρόγραμμα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό για τις γυναίκες που έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού (κυρίως λόγω ιστορικού).
Ποια είναι τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου;
Το σημαντικότερο όφελος είναι ότι βοηθά την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού νωρίς, όταν η θεραπεία μπορεί να είναι πιο εύκολη. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η νόσος. Η επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού έχει αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της έγκαιρης διάγνωσης.
Πηγές άρθρων:
http://kalogeo.gr/%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%82/%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1/
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ
Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Κάνε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα!!!