Skip to Main Content

Γυναικεία τριχόπτωση: αιτίες και λύσεις!

Τα μαλλιά είναι συνδεδεμένα με την εικόνα μας: μακριά, κοντά, με μπούκλες αλλά και ίσια … για όλες τις γυναίκες τα μαλλιά είναι κάτι περισσότερο από τρίχες! Είναι μια έκφραση του στυλ και προσωπικότητάς τους. Η απώλεια μαλλιών δεν είναι, όμως, ασύνηθες φαινόμενο ακόμη και στις γυναίκες. Η ιδέα ότι η αραίωση μαλλιών είναι ανδρικό πρόβλημα είναι λάθος. Το 40% των ανθρώπων που έχουν προσωρινή ή χρόνια απώλεια μαλλιών είναι γυναίκες. Μερικές έχουν αραίωση σε όλο το κεφάλι ενώ άλλες βλέπουν τη χωρίστρα να διευρύνεται.

Πώς μεγαλώνουν τα μαλλιά;

Το μέσο δέρμα της κεφαλής έχει 100.000 τρίχες. Κάθε αδένας παράγει μία μόνο τρίχα που μεγαλώνει σε ρυθμό μισής ίντσας το μήνα. Αφού μεγαλώσουν για δύο ως έξι χρόνια, οι τρίχες “ξεκουράζονται” για λίγο πριν αρχίσουν να πέφτουν. Σύντομα αντικαθίστανται με νέες τρίχες και ο κύκλος ξαναξεκινάει.

Σε τι βαθμό η απώλεια μαλλιών είναι φυσιολογική;

Επειδή οι τρίχες συνήθως πέφτουν, οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50-100 τρίχες κάθε μέρα. Συνήθως θα βρεις λίγες στη βούρτσα ή στα ρούχα σου. Η υπερβολική απώλεια μαλλιών μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους. Μπορεί να εντοπίσεις αρκετές τούφες να πέφτουν όταν λούζεσαι ή φτιάχνεις τα μαλλιά σου. Ή τα μαλλιά σου αδυνατούν με το πέρας του χρόνου. Αν ανησυχείς για τυχόν αλλαγές στα μαλλιά σου, έλεγξε το με τον γιατρό σου.

Βρες την “ρίζα” του προβλήματος

Η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται σε περίπου 30 διαφορετικούς ιατρικούς λόγους. Μερικές φορές δεν μπορεί να βρεθεί κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Αρχικά, οι ειδικοί προτείνουν να ελέγξετε τυχόν προβλήματα με τον θυρεοειδή ή με ορμονικές ανισορροπίες. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μαλλιά ξαναμεγαλώνουν μόλις αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Μετρώντας τη γυναικεία τριχόπτωση

Η κλίμακα Savin είναι κοινή μέθοδος μέτρησης που επεκτείνεται από την κανονική απώλεια μαλλιών ως την φαλακρή κεφαλή(πολύ σπάνιο). Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα γενετικά προβλήματα και η ηλικία παίζουν σημαντικό ρόλο, μαζί με τις ορμονολογικές αλλαγές λόγω εμμηνόπαυσης.

Δες εδώ=> Χοληστερίνη: Πως να τη ρίξετε σε 60 ημέρες!

Ποιες είναι οι αιτίες της τριχόπτωσης;

– Προβλήματα θυρεοειδή. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν πολλές διαδικασίες του σώματος. Αλλά η τριχόπτωση δεν είναι το μόνο σημάδι του θυρεοειδούς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την αύξηση και τη μείωση βάρους, ευαισθησία στο κρύο και τη ζέστη, και αλλαγές στην πίεση.

– Γυναίκες με το σύδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών(PCOS)έχουν χρόνια ορμονική διαταραχή. Το σώμα έχει υψηλά ποσοστά ανδρογόνων από το φυσιολογικό.Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ακμή και στην αύξηση βάρους.

– Αλωπεκία (Alopecia Areata). Προκαλεί, επίσης, τριχόπτωση σε μεμονωμένα σημεία-μπαλώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καταστροφή δεν είναι μόνιμη. Οι τρίχες στα “μπαλώματα” μεγαλώνουν μετά από έξι μήνες ως ένα χρόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν όλες τις τρίχες από το κεφάλι και το σώμα.

– Γέννα. Μερικές γυναίκες μπορεί να παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται λόγω των υψηλών ποσοστών ορμονών. Αλλά αυτό δεν κρατάει για πάντα. Μετά τη γέννα, όταν οι ορμόνες επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα, τα μαλλιά αρχίζουν πάλι να πέφτουν. Μπορεί να περάσουν και σχεδόν δύο χρόνια για να επανέλθουν τα μαλλιά στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

– Αντισυλληπτικά χάπια. Μία λιγότερο γνωστή παρενέργεια των αντισυλληπτικών χαπιών είναι η τριχόπτωση. Οι ορμόνες που καταπιέζουν την ωορρηξία μπορούν να προκαλέσουν την αδυναμία της τρίχας κυρίως σε αυτές που έχουν ιστορικό τριχόπτωσης. Άλλα φάρμακα που συνδέονται με την τριχόπτωση είναι τα φάρμακα που ρυθμίζουν την πίεση, φάρμακα για τα καρδιακά προβλήματα, τα αρθριτικά και την κατάθλιψη.

– Εξαντλητικές δίαιτες. Μπορείς να χάσεις κάτι περισσότερο από κιλά με μία εξαντλητική δίαιτα. Οι άνθρωποι μπορούν να παρατηρήσουν τριχόπτωση μετά από 3-6 μήνες αφού έχουν χάσει περισσότερα από 10 κιλά. Ετοιμάσου να χάσεις πολλές τούφες αν η διατροφή σου είναι χαμηλή σε πρωτεΐνες ή πολύ υψηλή σε βιταμίνη Α.

– Σφιχτά χτενίσματα. Δεν είναι μύθος! Οι πολύ σφιχτές κοτσίδες μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την χρήση ρόλεϊ. Άσε τα μαλλιά σου κάτω και αυτά θα μεγαλώσουν φυσιολογικά. Η μακροχρόνια χρήση τέτοιων χτενισμάτων μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τριχόπτωση.

– Θεραπεία καρκίνου. Η τριχόπτωση είναι επίσης παρενέργεια δύο θεραπειών για τον καρκίνο, της χημειοθεραπείας και της θεραπείας με ακτινοβολία. Πέρα από τα καρκινικά κύτταρα και οι δύο θεραπείες μπορούν να βλάψουν και τα ωοθυλάκια των τριχών. Αλλά η βλάβη είναι συνήθως σύντομη. Όταν τελειώσει η θεραπεία, τα μαλλιά συνήθως μεγαλώνουν κανονικά.

-Έντονο στρες. Έντονο ψυχικό και συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει ξαφνική τριχόπτωση.

Παραδείγματα:
-Σοβαρή ασθένεια ή εγχείρηση
-Τραυματισμός που περιλαμβάνει απώλεια αίματος
-Σοβαρό συναισθηματικό τραύμα

Υπάρχουν θεραπείες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

-Φάρμακα. Τα φάρμακα μπορούν να σταματήσουν την τριχόπτωση για περισσότερους από το 25% όσων τα λαμβάνουν. Τα οφέλη χάνονται όταν σταματούν τη χρήση του φαρμάκου. Ενώ όταν έχεις κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα ή διατροφική διαταραχή, τα μαλλιά συνήθως μεγαλώνουν ξανά όταν η κατάσταση τεθεί υπό έλεγχο.

-Χρήση συσκευών λέιζερ. Συσκευές που εκπέμπουν χαμηλά ποσοστά λέιζερ μπορούν να βοηθήσουν στο να δυναμώσει η τρίχα. Η συσκευή αυτή έχει εγκριθεί, βασισμένη σε μια μικρή έρευνα που δείχνει την αποτελεσματικότητα σε μερικούς τουλάχιστον από αυτούς που την χρησιμοποίησαν.

-Εμφυτεύματα μαλλιών σε γυναίκες. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την μετακίνηση τριχών σε εξασθενημένες περιοχές. Το πρόβλημα είναι ότι στη γυναικεία τριχόπτωση προκαλεί αδυναμία – εξασθένηση σε όλο το κεφάλι οπότε δύσκολα θα βρεθούν δυνατές τρίχες για εμφύτευση.

-Προϊόντα κατά της τριχόπτωσης και συσκευές. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Internet θα σας εμφανίσει πολλά προϊόντα που σταματούν την τριχόπτωση και ξαναμεγαλώνουν τα μαλλιά. Για να αξιολογήσεις μια μέθοδο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, μπορείς να το ελέγξεις με ένα δερματολόγο ή με την κεντρική επιτροπή φαγητών και φαρμάκων. (The FDA medical devices division )

-Αντιμετωπίζοντας τη λεπτή τρίχα. Προϊόντα styling για λεπτές τρίχες μπορούν να βοηθήσουν στην τριχόπτωση. Ειδικά καλλυντικά μπορούν να καμουφλάρουν τις εμφανείς “προβληματικές” περιοχές. Η χρήση κερατίνης μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Δες εδώ=> Διαβήτης – Η νόσος της σύγχρονης ζωής

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική μορφή τριχόπτωσης;

Αν οι περιοχές είναι πολύ εμφανείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαντήλι η κάποιο καπέλο για να τα καλύψουμε. Επίσης, μία περούκα καλής ποιότητας είναι πιο άνετη από ποτέ- και σπάνια θα έχετε μέρες με άσχημα μαλλιά. Τέλος αν το πρόβλημα της τριχόπτωσης επηρεάζει την δουλειά ή την κοινωνική σας ζωή, και διστάζετε να βγείτε από το σπίτι σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με κάποιο συμβουλευτικό ψυχολόγο.

Πηγή άρθρου:
https://boro.gr/13121/gynaikeia-trixoptwsh-aities-kai-lyseis/

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!