Μια εξαιρετική συνταγή για το πιο νόστιμο χοιρινό που έχετε γευτεί ποτέ! Δεν έχει καμία δυσκολία στο μαγείρεμά του, μόνο που χρειάζεται προσοχή να μην παραψηθεί.
ΥΛΙΚΑ:
– 1 κιλό πανσέτα (ολόκληρο κομμάτι, χωρίς κόκαλο)
– 330ml αναψυκτικό τύπου cola
– 2 κ.σ. κέτσαπ
– 2 κ.σ. μουστάρδα
– 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
– 2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
– 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
– 1 κ.σ. μέλι
– 1 κ.σ. μπαλσάμικο
– αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το κρέας σε μεγάλη λεκάνη, το περιχύνουμε με το αναψυκτικό και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί και να μαλακώσει. Την επομένη, ξεπλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ανακατεύουμε σε μπολάκι το κρεμμύδι με το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τρύπες σε διάφορα σημεία της επιφάνειας του χοιρινού. Μπήγουμε σε κάθε χαρακιά-τρύπα ποσότητα του μείγματος και αν περισσέψει αλείφουμε με αυτό όλες τις πλευρές. Αλείφουμε με τη μουστάρδα και την κέτσαπ το κρέας, κάνοντας μασάζ με τα δάχτυλα έτσι ώστε να πάνε παντού.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο αρκετά ζεστό, ακουμπάμε μέσα το κρέας με προσοχή, να σοταριστεί απ’ όλες τις πλευρές και να κάνει κρούστα. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μπαλσάμικο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά έτσι ώστε να καραμελώσει το χοιρινό και μετά το μεταφέρουμε στο φούρνο, σε σκεύος με καπάκι ή σκεπάζοντας το ταψί του με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 45′.
Καλή επιτυχία!