Skip to Main Content

Η λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα (ή croup), είναι μια κατάσταση που προσβάλλει ξαφνικά τα βρέφη και τα νήπια και προκαλεί στένωση του λάρυγγα με βήχα, βραχνάδα ή ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή.

Η οξεία λαρυγγίτιδα οφείλεται συνήθως σε διάφορους ιούς, όπως τον ιό της γρίπης, το ρινοϊό, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό κ.α., ή μπορεί να είναι αλλεργικής αιτιολογίας. Στη λαρυγγίτιδα δεν έχουμε ποτέ υψηλό πυρετό.

Πως εμφανίζεται;

Η συχνότητα εμφάνισης της λαρυγγίτιδας είναι περίπου 15% με συνηθέστερη ηλικία προσβολής το διάστημα μεταξύ 6 μηνών και 5 χρονών. Η κλινική εκδήλωση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τυπική: Μετά από 2-3 ημέρες ανησυχίας με ρινική καταρροή και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς) ο μικρός ασθενής ξυπνά ξαφνικά τη νύχτα με βραχνό κλάμα, ξερό βήχα και θόρυβο στην αναπνοή, κυρίως μετά την εισπνοή.
Σε πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και δύσπνοια. Σε άλλες περιπτώσεις η λαρυγγίτιδα δεν είναι ιογενής, αλλά οφείλεται σε αλλεργία (σπασμωδική λαρυγγίτιδα), οπότε η βραχνάδα, ο βήχας και η δύσπνοια εμφανίζονται εντελώς ξαφνικά, χωρίς να έχουν προηγηθεί συμπτώματα ρινικής καταρροής, ανησυχίας ή χαμηλού πυρετού. Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν μεγαλύτερα παιδιά και υποχωρούν πιο εύκολα.

Πότε θα ανησυχήσω για την λαρυγγίτιδα;

Αν το μικρό παιδί ξυπνήσει αιφνίδια τη νύχτα με συμπτώματα λαρυγγίτιδας, το καλύτερο φάρμακο για εκείνη τη στιγμή είναι “ηρεμία στους χειρισμούς μας”. Το άγχος των γονέων και οι απότομες κινήσεις που δημιουργούν ατμόσφαιρα πανικού, επιδρούν άμεσα στον άρρωστο και επιδεινώνουν ραγδαία την κατάσταση του.
Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα παρακάτω:
1) Να σηκώσουμε με ήρεμο τρόπο τον ασθενή και να του συστήσουμε πως να αναπνέει αργά και με το στόμα ανοικτό.
2) Ο βήχας και η βραχνάδα, όσο έντονα και αν είναι δεν αποτελούν λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας, γιατί δεν είναι από μόνα τους ενδεικτικά ιδιαίτερης βαρύτητας.
3) Άμεση ιατρική γνώμη απαιτείται στις περιπτώσεις που εκτός από τον βήχα και τη βραχνάδα, συνυπάρχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:
πυρετός πάνω από 38,5 βαθμούς
– δυσκολία και πόνος στην κατάποση
– σιελόρροια
– δύσπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή
– ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές)

Αντιμετώπιση λαρυγγίτιδας στο σπίτι

Ελαφριά προσβολή
Συμπτώματα: Υπάρχει μόνο βήχας ή και βραχνάδα στη φωνή.
Ενέργειες: Σηκώνουμε ήρεμα τον άρρωστο από το κρεβάτι και τον ενθαρρύνουμε να παίρνει βαθιές αναπνοές για μερικά λεπτά σε υγρό περιβάλλον. Συνήθως τέτοιο είναι το εξωτερικό περιβάλλον στη διάρκεια της νύκτας, οπότε μπορούμε να βγάλουμε το μικρό ασθενή στη βεράντα του σπιτιού ή να τον βάλουμε να παίρνει αναπνοές από το ανοικτό παράθυρο του δωματίου. Μερικοί γονείς κάνουν μια βόλτα το παιδί μέσα στην υγρή νύχτα με ανοικτό το παράθυρο του αυτοκινήτου. Εναλλακτικά οι υδρατμοί από το ζεστό νερό μιας κατσαρόλας ή ένα ζεστό μπάνιο επίσης, χαλαρώνει τους μύες και βοηθά πολύ σε αρκετές περιπτώσεις. Αν και τα παραπάνω δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση, ωστόσο η πλειοψηφία των ασθενών και των γονέων αναφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα, στις ήπιες αυτές καταστάσεις.

Μέτρια προσβολή
Συμπτώματα: Υπάρχει βήχας, έντονη βραχνάδα αλλά και συριγμός που ακούγεται κατά την εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός).
Ενέργειες: Κάνουμε ότι και για την ελαφριά προσβολή και αν έχουμε νεφελοποιητή στο σπίτι τον χρησιμοποιούμε ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον ιατρό μας. Αν μετά τη χρήση του νεφελοποιητή δεν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση των συμπτωμάτων ή αν έχουμε υποτροπή της κατάστασης σε σύντομο χρονικό διάστημα(μετά από 1-2 ώρες) τότε ζητάμε ιατρική βοήθεια.

Βαριά προσβολή
Συμπτώματα: Εκτός από βήχα, βραχνάδα κι έντονο συριγμό στην εισπνοή, ο μικρός ασθενής έχει δύσπνοια. Επειδή εδώ υπάρχει έλλειψη οξυγόνου, ο οργανισμός αντιδρά με γρήγορες αναπνοές και εισολκές στη βάση του λαιμού, ανάμεσα στις πλευρές και την κοιλιακή χώρα. Με απλά λόγια οι γονείς περιγράφουν ότι “κάνει λακουβίτσα στο λαιμό”, ή “ανεβοκατεβαίνει το στήθος του”, ή “ανεβοκατεβαίνει η κοιλίτσα του”. Αν υπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα, τότε χωρίς καθυστέρηση απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια.
Ενέργειες: Σηκώνουμε με ήρεμες κινήσεις τον άρρωστο και κάνουμε χρήση του νεφελοποιητή ή αν δεν υπάρχει, δημιουργούμε ατμόσφαιρα υδρατμών, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουμε τον ιατρό και ετοιμαζόμαστε γρήγορα για να μεταφέρουμε το παιδί στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο. Κατά την μεταφορά έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου για να μπαίνει υγρός αέρας.

ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΒΑΡΙΑΣ ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑΣ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΛΙΓΩΡΙΑ.

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!