Skip to Main Content

Διαβήτης – Η νόσος της σύγχρονης ζωής

SONY DSC

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια σοβαρή, χρόνια ασθένεια που οφείλεται είτε στην ανεπάρκεια του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη (η ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο ή τη γλυκόζη αίματος) ή στην αντίσταση του οργανισμού στη δράση της ινσουλίνης. Η κύρια έκφραση της νόσου είναι η αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται και ως μια σύγχρονη παγκόσμια πανδημία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2014 σε παγκόσμια κλίμακα υπήρχαν 422 εκατομμύρια ενήλικοι με Σακχαρώδη Διαβήτη, μια τεράστια αύξηση συγκριτικά με τα 108 εκατομμύρια διαβητικούς το 1980. Η επίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε ανεβαίνοντας από το 4,7% στο 8,5% στους ενήλικες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.

Αίτια και συμπτώματα

<< Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και δραματική άνοδο της παχυσαρκίας οδηγεί στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2>>, μας αναφέρει ο κ.Απόστολος Δρυμωνίτης, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπτώματα της νόσου διαφέρουν ανάλογα με το πόσο αυξημένο είναι το σάκχαρο στο αίμα.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η πολυουρία, η πολυδιψία και η ανεξήγητη απώλεια βάρους. Επιπλέον παρατηρείται κόπωση και δυσκολία στην επούλωση πληγών. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί η διάγνωση να γίνει λόγω αιφνίδιας απώλειας όρασης, συχνών ουρολοιμώξεων ή και δερματικών λοιμώξεων.
Όσον αφορά τις επιπλοκές της νόσου συνήθως σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τη νεφρική ανεπάρκεια, την απώλεια των κάτω άκρων ή της όρασης και τη νευροπάθεια.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος με την οποία ο ασθενής οφείλει να συμβιώσει. Γι’ αυτό απαιτείται γνώση, συμμόρφωση και διάθεση αλλαγής αρνητικών συνηθειών που οδηγούν στην εμφάνιση και εξέλιξή του. Η δίαιτα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη και αντιμετώπισή του. Τα διαιτητικά μέτρα που έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα για την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι:
1)Μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων με στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους τουλάχιστον κατά 5% σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.
2)Ελάττωση του ολικού βάρους σε ποσοστό κάτω από 30% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.
3)Μείωση των κεκορεσμένων λιπών κάτω από 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
4) Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (τουλάχιστον 25-35γρ. ημερησίως)
Η άθληση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των προγραμμάτων πρόληψης και συνιστάται η μέτρια ή έντονη αερόβια άσκηση τουλάχιστον 30′ την ημέρα, το λιγότερο 5 φορές την εβδομάδα.
Σε διαβητικά άτομα η άσκηση συμβάλλει αποτελεσματικά στη ρύθμιση του σακχάρου, τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής.

Τα άτομα που έχουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω ενδείξεις συνιστάται να γίνει προσυμπτωματικός έλεγχος:

1) Ηλικία άνω των 45ετών
2) Περιφέρεια μέσης >102εκ. (άνδρες) και >88εκ. (γυναίκες)
3) Παχυσαρκία (Δείκτης μάζας σώματος >30kg
4) Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη σε γονείς, αδέρφια, παιδιά
5) Ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου
6) Ιστορικό διαβήτη κύησης
7) Γέννηση παιδιών με σωματικό βάρος άνω των 4kg
8) Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
9) Λήψη φαρμάκων που προδιαθέτουν σε αύξηση σακχάρου (π.χ. χρόνια χρήση κορτιζόνης)

Η άριστη μακροχρόνια ρύθμιση του σακχάρου μαζί με την δίαιτα και την άσκηση προφυλάσσει σε μεγάλο ποσοστό από τις επιπλοκές που αναφέρθηκαν πιο πάνω και επιβραδύνει την εξέλιξή τους!

Πηγή άρθρου:
Περιοδικό “Healthy me”

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!