Skip to Main Content

Κλασική συνταγή Χριστουγεννιάτικης γεμιστής γαλοπούλας

Η γαλοπούλα είναι το πιάτο που κλέβει πάντα την παράσταση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Αυτή η συνταγή είναι η κλασική γέμιση της γαλοπούλας. Ακολουθείστε την και το αποτέλεσμα εκτός από νόστιμο θα είναι και βέβαιο! Καλή όρεξη και καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία εύχομαι!

ΥΛΙΚΑ:
– 1 γαλοπούλα 4 κιλά περίπου
– 4 κ.σ. βούτυρο
– 1 κρεμμύδι τριμμένο
– 1 κλαράκι σέλερι σε μικρά κομματάκια
– 200γρ. λουκάνικα χωριάτικα
– 1/2 κιλό ψωμί άσπρο σε κύβους
– 1 μεγάλο ξινόμυλο σε κυβάκια
-1/2 κ.γλ. θυμάρι
– 1/2 κ.γλ. δεντρολίβανο
– 10 αποξηραμένα βερίκοκα
– 1 φλιτζ. ζωμό κότας
– 1 χτυπημένο αβγό
– αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφαιρούμε το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα χτυπάμε με κοφτές στροφές στο μπλέντερ για να γίνουν χοντροκομμένος κιμάς. Προσοχή να μην λιώσουν και γίνουν μια μάζα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε και τα λουκάνικα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τους κύβους του ψωμιού και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε τη γέμιση και τη γυρίζουμε λίγο μέσα στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα κυβάκια μήλου, τα βερίκοκα και το ζωμό κότας. Αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και προσθέτουμε το χτυπημένο αβγό. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και κλείνουμε το άνοιγμα. Την ψήνουμε με αναλογία 1 ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό γαλοπούλας. Για να μη στεγνώσει το κρέας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20΄. Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Δεν κόβουμε τη γαλοπούλα για τουλάχιστον μισή ώρα από όταν βγει από το φούρνο.
Καλή επιτυχία!

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!