Η μαγεία της πίτας στην Ελλάδα είναι ότι συναντάμε δεκάδες είδη που διαφέρουν στη σύσταση, το σχήμα ακόμη και στον τρόπο ψησίματος τους. Οι γιορτινές πίτες είναι πάντα λίγο πιο περίπλοκες και πλούσιες, μιας και συνδυάζουν περισσότερα υλικά. Η συγκεκριμένη κρεατόπιτα είναι μια πεντανόστιμη συνταγή που σε πολλές περιοχές της χώρας την συμπεριλαμβάνουν στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 ΑΤΟΜΑ
– 1 κιλό χοιρινό κιμά
– 1/2 κιλό πράσα ψιλοκομμένα
– 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– 1 πρέζα γαρύφαλλο
– 2 αβγά
– 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
– 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
– 2 κ.σ. ελαιόλαδο
– 1 κ.σ. ηλιέλαιο
– 1 κ.γλ. αλάτι
– 1 κ.γλ. πιπέρι
– 1 κιλό φύλλο χωριάτικο
– 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα κρεμμύδια μαζί με το πράσο και τα σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και αρχίζουμε σιγά σιγά να το “δουλεύουμε” με μια σπάτουλα μέχρι να αρχίζει να αλλάζει χρώμα και να γίνεται λευκός. Ανακατεύουμε συνέχεια για 8 με 9 λεπτά. Προσθέτουμε το γαρύφαλλο, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το αλάτι και το πιπέρι. Κατεβάζουμε το μίγμα του κιμά και το αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία για να ρίξουμε μέσα τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Απλώνουμε το πρώτο και το δεύτερο χωριάτικο φύλλο στον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού 26εκ. και αφήνουμε τα φύλλα να περισσεύουν από το ταψί. Κατόπιν ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με μια σπάτουλα. Τη σκεπάζουμε με άλλα τρία χωριάτικα φύλλα ελαφρώς λαδωμένα μεταξύ τους. Τη χαράζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια. Στη συνέχεια ενώνουμε το υπόλοιπο μίγμα βουτύρου, ηλιέλαιου και ελαιόλαδου με το γάλα και περιχύνουμε με αυτό την πίτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45-50 λεπτά. Κόβουμε την πίτα αφού κρυώσει.
Καλή όρεξη!