Φτιάξε και εσύ παραδοσιακή , νόστιμη σπανακόπιτα όπως της γιαγιάς. Θα γλείφεις τα δάχτυλα σου με αυτή τη συνταγή για παραδοσιακή σπανακόπιτα!
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη
– 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 κουτ.σούπας ξίδι
– χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί
– 1 κουτ.γλυκού αλάτι
– 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
– 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
Για τη γέμιση
– 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
– 1/2 κιλό κατσικίσιο λευκό τυρί
– 2 αυγά
– 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
– δυόσμος, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
– 1 κουτ.σούπας στραγγιστό γιαούρτι
– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: σε ένα ταψί βάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ξίδι και το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Με το ένα χέρι ανακατεύουμε σιγά, σιγά. Με το άλλο προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το ζύμωμα σε καθαρί επιφάνεια μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε 8 μικρά μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά. Έπειτα πλένουμε καλά το σπανάκι, το αφήνουμε να στραγγίξει και το στύβουμε δυνατά με τα χέρια πετώντας το ζουμί του. Σε λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε, να ενωθούν.
Μετά από ένα τέταρτο, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τον πλάστη τα 4 μπαλάκια ζύμης σε στρογγυλά φύλλα 15-20 εκατοστών το κάθε ένα. Παίρνουμε το πρώτο, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ανακατεμένο με λιωμένο βούτυρο και το σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, προσέχοντας να είναι στις ίδιες διαστάσεις και να μην εξέχει. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, δηλαδή μείγμα λαδιού βουτύρου και νέο φύλλο και στο τέλος πιέζουμε ελαφρά τη ντάνα των τεσσάρων φύλλων με τον πλάστη και την ανοίγουμε σαν ένα και μοναδικό λεπτό φύλλο σε διάσταση αρκετά μεγαλύτερη του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Όταν τελειώσουμε το απλώνουμε στη βουτυρωμένη βάση του σκεύους να εξέχει και με την επιφάνεια του ελαφρά ζαρωμένη. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε τη γέμιση. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα 4 μπαλάκια ζύμης και με το νέο φύλλο, που θα πρέπει να είναι στις διαστάσεις του ταψιού, σκεπάζουμε τη γέμιση, γυρνώντας κατόπιν το φύλλο της βάσης που προεξέχει προς τα έξω, δημιουργώντας κόθρο. Ρίχνουμε λίγο λαδάκι από πάνω, χαρακώνουμε την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω) και ψήνουμε τη σπανακόπιτα στους 180 βαθμούς για μια ώρα.
Καλή επιτυχία!