Η παστιτσάδα είναι παραδοσιακό, συγκλονιστικά νόστιμο, φαγητό της Κέρκυρας όπου φτάνει λαχταριστό στο τραπέζι σας, σε μια ιδιαίτερα γευστική συνταγή!
Δες εδώ => Χοιρινό με μανιτάρια και κασέρι στο πήλινο.
ΥΛΙΚΑ:
– 1 κόκορας σε κομμάτια
– 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
– 3 σκελίδες σκόρδο
– 2 νεροπότηρα κόκκινο κρασί
– 1/2 ποτήρι ξίδι από κρασί
– 1 κούπα βούτυρο τύπου Κερκύρας
– αλάτι
– 1 πακέτο (500γρ.) χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
Για το μείγμα μπαχαρικών:
– 1 κοφτό κουταλάκι από τα εξής μπαχαρικά: κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κόκκινο γλυκό πιπέρι και κύμινο
– 1/2 κουταλάκι αστεροειδής γλυκάνισος
– 3 ξερά δαφνόφυλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Το μυστικό είναι να πάρουμε τα μπαχαρικά σε σπόρους και να τα τρίψουμε όλα στο γουδί με τα δαφνόφυλλα μέχρι να γίνουν σκόνη. Με την τριβή αναδύονται καλύτερα τα αρώματά τους.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο χέρι. Ροδίζουμε τον κόκορα σε πλατιά κατσαρόλα με λιωμένο βούτυρο. Βγάζουμε έπειτα τα κομμάτια με την τσιμπίδα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Τα φέρνουμε 2-3 βόλτες να γυαλίσουν και προσθέτουμε πάλι τον κόκορα, αλάτι και τα μπαχαρικά. Μόλις ανέβει για τα καλά η θερμοκρασία του φαγητού σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι, μέχρι να εξατμισθεί το οινόπνευμα. Σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Θέλουμε το φαγητό μας να βράσει ίσα ίσα για να μη χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 2 ώρες. Στην πρώτη ώρα προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι. Προς το τέλος ελέγχουμε εάν χρειάζεται επιπλέον νερό και αν ναι, προσθέτουμε λίγο ζεστό. Μόλις μείνει μόνο η σάλτσα, βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το κρατάμε ζεστό. Προσθέτουμε ενάμιση λίτρο ζεστό νερό και μόλις αρχίζει να κοχλάζει προσθέτουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το υγρό. Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά το φαγητό θα πρέπει να έχει ακόμη λίγη σάλτσα.Προσθέτουμε τον κόκορα και αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας τριμμένο κεφαλοτύρι.
Καλή επιτυχία!
Δες εδώ => Ψαρονέφρι γεμιστό στη λαδόκολλα.