ΥΛΙΚΑ:
για τα μπιφτέκια
– 1 κιλό κιμά μόσχου
– 2 αβγά
– 120γρ. κρεμμύδι λιωμένο, στραγγισμένο
– 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
– αλάτι – ρίγανη – πιπέρι
– λίγο μαϊντανό
– 40γρ. τοματοπολτό
– 80γρ. ψωμί του τόστ σε ψίχουλα
– 40ml ελαιόλαδο
– 30γρ. αλεύρι
– 800γρ. μελιτζάνες καθαρισμένες σε κύβους
– 1 κ.σ. αλάτι
– ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
– 60γρ. παρμεζάνα τριμμένη
για τη σάλτσα ντομάτας
– 400γρ. χυμό τομάτας στον τρίφτη
– 200γρ. τοματοπολτό
– 100γρ. κρεμμύδι ξερό
– 1 σκελίδα σκόρδο
– κύμινο – πιπέρι – αλάτι
– 60ml ελαιόλαδο
– 500ml ζωμό λαχανικών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζυμώνουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και τον πλάθουμε σε μπιφτέκια 140γρ. το καθένα περίπου. Χτυπάμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μπλέντερ. Τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν, προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 3-4′ ακόμη. Τέλος βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και βράζουμε για 30′ σε σιγανή φωτιά. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε αλατόνερο για 1 ώρα. Στραγγίζουμε και τηγανίζουμε σε 1 λίτρο περίπου ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βάζουμε σε ένα ταψί τις μελιτζάνες, προσθέτουμε ανάμεσα τα μπιφτέκια, περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε για 25′ στους 180βαθμούς Κελσίου. Μόλις είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Καλή επιτυχία!