Μια συνταγή που θα ξετρελάνει τους μικρούς μας φίλους! Η τέλεια ιδέα για σνακ στο σχολείο ή για σνακ όλων στο σπίτι!
ΥΛΙΚΑ:
Για το ζυμάρι:
– 200ml γάλα (1 ποτήρι)
– 200γρ. ζάχαρη ( 1 ποτήρι)
– 200ml ελαιόλαδο ( 1 ποτήρι)
– 4 αυγά
– 2 φακελάκια μπέκιν πάουντερ
– 3 στικ βανίλιας
– ξύσμα από 1 λεμόνι
– 700-900 γρ. αλεύρι (όσο χρειαστεί)
Για τη γέμιση:
– 700γρ. πραλίνα φουντουκιού
– 300γρ. μπισκότο τριμμένο
– 3κ.σ. κακάο
Για το τελείωμα:
– 2 κρόκους
– γάλα
– φιλέ αμύγδαλο για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το γάλα, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Κατόπιν ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, μέχρι να κάνουμε ένα εύπλαστο μαλακό ζυμάρι. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 30 μπαλάκια, αν θέλουμε να κάνουμε μικρές πίτες, ή σε 4 μπάλες αν θέλουμε να κάνουμε 2 μεγάλες πίτες. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά την πραλίνα φουντουκιού, το τριμμένο μπισκότο και το κακάο, το οποίο βάζουμε για να ισορροπήσουμε τη γλύκα της πραλίνας.
Στη συνέχεια ανοίγουμε πάνω στον πάγκο με το χοντρό πλάστη και λίγο αλεύρι τα μπαλάκια σε λεπτά φύλλα. Αφού τα τελειώσουμε, βουτυρώνουμε 15 στρογγυλά ταψάκια, διαμέτρου 15 εκ. και απλώνουμε στο καθένα από ένα φύλλο. Μοιράζουμε το μείγμα της πραλίνας ισόποσα στα ταψάκια και κλείνουμε την κάθε πίτα με τα υπόλοιπα 15 φύλλα. Κόβουμε το ζυμάρι που περισσεύει από τα ταψάκια και γυρνάμε το ελάχιστο που απομένει προς τα μέσα, προσπαθώντας να κάνουμε ένα μικρό κόθρο. Κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο κάθε πάνω φύλλου. Αλείφουμε με γάλα και κρόκο που έχουμε χτυπήσει μαζί. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο.
Ψήνουμε τα πιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 20-25 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν έχουν πάρει ένα όμορφο, χρυσό χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βγάζουμε από τα ταψάκια σε 15′.
Καλή επιτυχία!