Skip to Main Content

Ο δεκάλογος της αποτοξίνωσης & ποια είναι τα κατάλληλα τρόφιμα

Η αποτοξίνωση αφορά οτιδήποτε σχετικό με την αφαίρεση “φόρτου” από το πεπτικό σύστημα, έτσι ώστε τα όργανα να μπορούν να εξαλείψουν τις αποθηκευμένες τοξίνες και τα απόβλητα. Η αποτοξίνωση σχετίζεται και με τον μεταβολισμό γιατί βοηθάει στην απομάκρυνση των καταστροφικών ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

Η διάρκεια της αποτοξίνωσης εξαρτάται από την ηλικία, τα επίπεδα υγείας και το πόσο φορτωμένο είναι το σώμα με τοξίνες. Μια δίαιτα αποτοξίνωσης για διάστημα 10-15 ημερών είναι αρκετά καλή και ασφαλής για τον οργανισμό, ωστόσο, πριν προβείς σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης, να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία για να προσαρμόσει το πρόγραμμα στις προσωπικές σου ανάγκες.

  1. Να πίνεις μια μεγάλη κούπα ζεστό νερό με 1/2 στυμμένο λεμόνι ή ολόκληρο λάιμ. Εναλλακτικά, πρόσθεσε πιπερόριζα για να ενισχύσεις την πέψη και μια κουταλιά του γλυκού μέλι γιατί βοηθάει το ανοσοποιητικό.
  2. Ξεκίνα να πίνεις πολύ νερό, κάνει θαύματα!
  3. Απόφυγε τα τρόφιμα που περιέχουν άσπρη ζάχαρη και άσπρο αλεύρι.
  4. Απόφυγε τα πιάτα με κόκκινο κρέας και προτίμησε ψάρι, αυγά και πηγές φυτικές πρωτείνης όπως παράδειγμα κινόα, όσπρια, φασόλια, καρύδια και σπόρους.
  5. Απόφυγε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη όπως τα γλυκά και το junk food.
  6. Απόλαυσε σαλάτες είτε ωμές είτε ψητές, με ελαφριά σάλτσα από οργανικά έλαια.
  7. Να προτιμάς βιολογικά προϊόντα.
  8. Δώσε έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως.
  9. Να προτιμάς γλυκά με μέλι, στέβια και σιρόπι αγαύης. Είναι πιο υγιεινά και σε επιβαρύνουν λιγότερο σε σχέση με τη ζάχαρη.
  10. Να αποφεύγεις την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα τρόφιμα που είναι κατάλληλα και δεν πρέπει να λείπουν από ένα διαιτολόγιο αποτοξίνωσης, είναι τα εξής:

ΜΗΛΟ
Το μήλο περιέχει πηκτίνη, που εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.

ΣΤΑΦΥΛΙ
Τα σταφύλια περιέχουν φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες, που δρουν ως αντιοξειδωτικά.

ΣΚΟΡΔΟ
Είναι αποτοξινωτικό, τονωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
Είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Επίσης είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά οξέα.

ΑΓΚΙΝΑΡΑ
Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Και οι δυο ουσίες είναι αντιοξειδωτικές, η πρώτη  βοηθά να παραμένει υγιές το ήπαρ και η δεύτερη διεγείρει την παραγωγή και την έκκριση χολής, και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων. Η κατανάλωση αγκινάρας και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, έχει αποτοξινωτική δράση και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Το τζίντζερ ενισχύει την καύση θερμίδων. Επίσης, βοηθά στη λειτουργία των αρθρώσεων και στον έλεγχο της χοληστερόλης. Ένας τρόπος για να το καταναλώσεις είναι ως τσάι το οποίο βοηθάει στο να απαλλαγείς από τις τοξίνες.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Έχει αρκετή περιεκτικότητα σε αλυσίνη και βιταμίνη C, θεωρείται απαραίτητο σε διαιτολόγια αποτοξίνωσης.

ΚΟΥΚΟΥΡΜΑΣ
Μπαχαρικό με ισχυρές αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Με πολλές θρεπτικές ουσίες και θρεπτικές ιδιότητες, είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες. Παρουσιάζουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, περιέχουν φαινόλες καθώς και βιταμίνη Α. Οι φράουλες προτείνονται σε άτομα με αναιμία, υπέρταση, καθώς και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χολή.

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!