Οι γονείς ανεβαίνουν έναν μικρό γολγοθά κάθε φθινόπωρο που ξεκινάνε τα σχολεία διότι παρατηρείται μια έξαρση των ιώσεων στα παιδιά, κάτι που οφείλεται κυρίως στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας την περίοδο αυτή. Επιπλέον, ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα παιδιά μπορεί να προσβληθούν ευκολότερα από ιώσεις είναι και το <<ανώριμο>> ανοσοποιητικό τους σύστημα, καθώς και το ότι δεν ακολουθούν πάντα τους κανόνες υγιεινής, ενώ περνούν αρκετές ώρες της ημέρας σε όχι καλά αεριζόμενους χώρους, κάτι που βοηθά την ανάπτυξη των ιών.
Η παιδίατρος Δρ. Τεντολούρη μας εξηγεί πως οι ιοί που είναι υπεύθυνοι για τη γρίπη είναι περισσότεροι από 200 με κύριους εκπροσώπους τους ρινοϊούς. Οι εν λόγω ιοί μεταδίδονται μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα και τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλούν είναι καταρροή, φτέρνισμα και βήχας.
Η γιατρός όμως εφιστά την προσοχή στους γονείς, οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, εάν παρατηρήσουν ότι το παιδί εμφανίζει κάποιο ή κάποια από τα συνήθη συμπτώματα όλων των ιώσεων.
Αυτά είναι: ο υψηλός πυρετός, το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος. Επίσης πολύ πιθανό, μαζί με τα παραπάνω συμπτώματα να συνυπάρχει αδιαθεσία, ανορεξία, κεφαλαλγία, μυαλγίες, καθώς και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως κοιλιακό άλγος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αυτά χρειάζονται περίπου 3 με 4 ημέρες έως ότου υποχωρήσουν εντελώς.
<<Στις παραπάνω περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι κυρίως συμπτωματική, δηλαδή χορηγούμε παυσίπονα για τον πυρετό, άφθονα υγρά, αποσυμφορητικά, ειδικές παστίλιες για τον πονόλαιμο, φροντίζουμε για την καλή διατροφή του παιδιού (σούπες λαχανικών, φρούτα, χυμοί) και είμαστε προσεκτικοί για τη σωστή ανάρρωση των μικρών ασθενών (ανάπαυση,αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων και απομόνωση από τα άλλα παιδιά και τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου)>>, σημειώνει η Δρ. Τεντολούρη.
Ωστόσο όταν τα συμπτώματα επιμένουν και δεν υποχωρούν ή εάν το παιδί παρουσιάσει αλλαγή της κλινικής εικόνας, τότε οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον παιδίατρο, ο οποίος θα προβεί σε έλεγχο για περαιτέρω αντιμετώπιση της νόσου.
Για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τους ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της έξαρσης των ιώσεων, οι γονείς θα πρέπει να λάβουν μερικά μέτρα όπως: να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον μητρικό θηλασμό, στη σωστή διατροφή και την άσκηση ώστε να προληφθεί η εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας που τα κάνει πιο επιρρεπή στις ιώσεις, καθώς και στον σωστό και έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών.
Η Δρ. Τεντολούρη προτείνει κάποια συγκεκριμένα βήματα ως προς την τήρηση των κανόνων υγιεινής, τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε ως γονείς, ώστε να δώσουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας:
- Πλένουμε τα χέρια μας συχνά (μόλις επιστρέψουμε στο σπίτι από τη δουλειά, πριν και μετά το φαγητό, μετά από φτέρνισμα ή βήχα, όταν τελειώσουμε κάποιες εργασίες στο σπίτι, πριν από τον ύπνο κτλ).
- Αποφεύγουμε να αγγίζουμε μάτια, στόμα και μύτη.
- Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, φροντίζουμε να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντιλο ή χρησιμοποιούμε το εσωτερικό τμήμα του αγκώνα μας.
- Εάν είμαστε άρρωστοι, παραμένουμε στο σπίτι μας και περιορίζουμε τις κοινωνικές επαφές.
Εφαρμόζοντας τους κανόνες αυτούς βοηθάμε στην αποφυγή των εποχιακών ιώσεων και των αλλεργιών, ενώ παράλληλα τα παιδιά μας λαμβάνουν σημαντικά μαθήματα υγιεινής που θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν στο μέλλον ως ενήλικες.
Παιδίατρος Τεντολούρη Δώρα
Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικευθείσα της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐας Κυριακού
Πηγή άρθρου: Περιοδικό healthy me
Κάνε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα!!!