Skip to Main Content

Μεζεδάκια για το τσίπουρο – Μέρος Τρίτο

Άγιο μου τσιπουράκι, το αγαπημένο ποτό των Ελλήνων και όχι μόνο! Μαζί με υπέροχους μεζέδες και καλή παρέα, αποτελεί μια τελετουργία που όλοι μας απολαμβάνουμε και θέλουμε να επαναλάβουμε κάθε φορά!
Παρακάτω θα δεις μερικές ιδέες για γρήγορες και εύκολες συνταγές που είναι πραγματικά καταπληκτικοί μεζέδες για το τσιπουράκι!

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΜΠΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ:
– 500γρ. ξαλμυρισμένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο
– 2 ξερά κρεμμύδια,τριμμένα
– 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
– 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 1 κουτάκι μπύρα
– 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μαδάμε τον μπακαλιάρο σε ίνες με τα δάχτυλα. Τον βάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένας χυλός. Αφού αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 20′. Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Τη ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2′ από κάθε πλευρά τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν. Σερβίρουμε με σκορδαλιά.
Καλή όρεξη!

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΕ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

ΥΛΙΚΑ:
– 2 παξιμάδια (αν δεν έχετε,βάλτε φρυγανιά)
– 1 φλυτζάνι γάλα
-1/2 φλυτζάνι αλεύρι
– ξύσμα από ένα λεμόνι
– 1 κουτ. γλ. θυμάρι
– 1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
– 2 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 8 μανιτάρια πορτομπέλο ή παρόμοιο μέγεθος
– αλάτι, πιπέρι
– ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
– 1/2 φλυτζάνι μαγιονέζα
– 1/2 φλυτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
– 2 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 1 κουτ.σούπας χυμό λεμονιού
– 1 κουτ.σούπας μουστάρδα
– αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ομογενές μείγμα. Κόβουμε το κοτσάνι από τα μανιτάρια και μετά τα κόβουμε κάθετα στη μέση. Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ τα παξιμάδια με τον μαϊντανό μέχρι να θυμίζουν φρυγανιά χοντροτριμμένη. Βάζουμε σε ένα πιάτο το γάλα, σε ένα άλλο πιάτο το αλεύρι μαζί με το θυμάρι και το μπαχάρι και τα ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι, βάζουμε τα μανιτάρια κομμάτι κομμάτι πρώτα στο αλεύρι, μετά στο γάλα και τέλος στο τρμμένο παξιμάδι. Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα για 4-5 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα ως συνοδευτικό.
Καλή όρεξη!

Δες εδώ: Μεζεδάκια για το τσίπουρο – Μέρος Πρώτο

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ:
– 3 κομμάτια κεφαλοτύρι (300γρ. το καθένα)
– 1 φλυτζάνι αλεύρι
– 2 σφηνάκια ούζο
– ελαιόλαδο
– 6 φέτες παστουρμά
– ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μαρινάρουμε το κάθε κομμάτι τυρί στο ούζο για 15′. Αφού στραγγίσουν αλευρώνουμε το κάθε κομμάτι και το βάζουμε στο φυγείο για άλλα 10′. Μόλις βγάλουμε το τυρί από το ψυγείο, το βρέχουμε πάλι με ούζο και το αλευρνουμε άλλη μία φορά πριν το τηγανίσουμε σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με παστουρμά, αν θέλουμε προσθέτουμε μερικά φύλλα ρόκας, και πασπαλίζουμε ελαφρώς με ξύσμα λεμονιού.
Καλή όρεξη!

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ ΜΕ ΚΑΠΠΑΡΗ

ΥΛΙΚΑ:
– 500γρ. γαρίδες μετρίου μεγέθους
– 2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
– 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
– 1 κουτ.σούπας κάππαρη ψιλοκομμένη
– 1 κουτ.σούπας χυμό λεμονιού
– 1/2 κουτ.γλυκού ξύσμα λεμονιού
– 2 κουτ.σούπας βούτυρο
– 1 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
– αλάτι,πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες, τις αποψύχουμε στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα και τις στεγνώνουμε πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Βάζουμε τις γαρίδες σε μπολ και τις αλατοπιπερώνουμε καλά. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις γαρίδες, για 2′ περίπου, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα. Βάζουμε στο τηγάνι το σκόρδο  και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με κομμάτια λεμονιού.
Καλή όρεξη!

Δες εδώ: Μεζεδάκια για το τσίπουρο – Μέρος Δεύτερο

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!